Bibliotheek

Eid: regels en gebruiken

Door Sheikh Mohammed Saalih’ Al-Moenaddjied

Hoofdstukken

1. Inleiding
2. De moslims onderscheiden zich door hun feestdagen
3. Ah'kaam al Eid (regels van Eid)
4. Aadaab al-Eid (gebruiken tijdens Eid)
5. Waarschuwingen tegen verkeerde zaken
22904 keer gelezen

. De moslims onderscheiden zich door hun feestdagen

Met de woorden van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): "Elke natie heeft zijn feestdagen en dit zijn jullie feestdagen" bedoelde hij dat de twee ‘Eeds (Eid Al Fitr en ‘Eed Al Adha) alleen voor de moslims zijn en dat het niet toegestaan is voor moslims om de ongelovigen (moeshrikeen) te imiteren in hun manier van feestvieren, zoals het eten, de kleding en de manier van aanbidding. Moslimkinderen behoren niet te mee te doen aan de feestdagen van de ongelovigen, of behulpzaam te zijn bij hun feestgelegenheden. Alle feesten van de ongelovigen en zelfverzonnen feestdagen zijn verboden, waaronder verjaardagen en het vieren van de geboorte van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) (Al Mawlood A Nabawi).

De moslims hebben geen andere feestdagen dan ‘Eed el Fitr en ‘Eed el Adha, omdat de hadith overgeleverd door Anas (moge Allah (Verheven en Glorieus is Hij) tevreden over hem zijn) verhaalde: "De Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) kwam naar Medinah en zag daar de mensen twee dagen feest vieren. Hij (Allah’s vrede en zegen zij met hem) vroeg: 'Wat is de bedoeling van deze twee dagen?' Zij zeiden: 'We waren gewend om deze dagen te vieren in onze dagen van onwetendheid. De Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: 'Allah (Verheven en Glorieus is Hij) heeft jullie iets beters gegeven dan dat. De dagen ‘Eed Al Adha en ‘Eed el Fitr." (Soenan Aboe Daawoed,1134)

Deze twee dagen behoren tot de tekenen van Allah (Verheven en Glorieus is Hij) en moeten we vieren. Ook moeten we het doel en betekenis van deze dagen kennen. Hieronder volgt  uitleg over de regels en manieren  van de twee ‘Eeds volgens de Shariah (islamitische wetgeving)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN