Bibliotheek

Eid: regels en gebruiken

Door Sheikh Mohammed Saalih’ Al-Moenaddjied

Hoofdstukken

1. Inleiding
2. De moslims onderscheiden zich door hun feestdagen
3. Ah'kaam al Eid (regels van Eid)
4. Aadaab al-Eid (gebruiken tijdens Eid)
5. Waarschuwingen tegen verkeerde zaken
22905 keer gelezen

. Waarschuwingen tegen verkeerde zaken

1. Sommige mensen denken dat de Islam ons vertelt om op te blijven en de nacht van ‘Eed te bidden en halen hierbij een hadith aan zonder basis welke zegt: “wie er opblijft en bidt tijdens de nacht van ‘Eed, zijn hart zal niet sterven op de dag dat de harten sterven.” Deze hadith is overgeleverd met twee isnaads, waarvan er een da’eef (zwak) is en de andere erg da’eef is. De Islam schrijft nergens voor om juist de nacht van ‘Eed op te blijven en te bidden. Als een persoon echter de gewoonte heeft om op te blijven en het nachtgebed te verrichten, is het uiteraard niet verkeerd om dit ook tijdens de nacht van ‘Eed te doen. 

2. Het mengen van mannen en vrouwen op de gebedsplaats, op straat etc. Het is jammer dat dit niet alleen in moskeëen gebeurd, maar zelfs op de meest heilige plaats, al-Masdjid al-Haraam (in Mekka). Vele vrouwen – moge Allah hen leiden – gaan onbedekt naar buiten, dragen make-up en parfum en tonen hun sieraden, op een moment dat het enorm druk is in de moskeëen. Het gevaar van dergelijke situaties is duidelijk. Degene die de leiding hebben moeten de ‘Eed gebeden dus goed organiseren en ervoor zorgen dat er afzonderlijke ingangen en wegen voor vrouwen zijn. Het vertrek van de mannen moet worden uitgesteld totdat de vrouwen zijn vertrokken. 

3. Sommige mensen komen met ‘Eed samen om te zingen en om zich op andere slechte wijzen te vermaken. Dit is niet toegestaan. 

4. Sommige mensen vieren ‘Eed omdat de Ramadan voorbij is en zij niet langer hoeven te vasten. Dit is een misvatting, want de gelovigen vieren ‘Eed omdat Allah hen heeft geholpen om de gehele maand te kunnen vasten en zien de ‘Eed niet als de afsluiting van een ‘last’. 

We vragen Allah om onze aanbidding en berouw te accepteren. Moge Allah onze Profeet Mohammed zegeningen schenken. 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN