Bibliotheek

. Betaling en verdeling

Het is beter dat de gever het zelf verdeelt. (Al-Shaafa’i zei): “Ik verdeel liever zelf mijn zakaat al-fitr dan dat ik het aan iemand geef die het inzamelt.” 

An-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Al-Shaafa’i zei in al-Mukhtasar: “Zakaat al-fitr moet worden verdeeld onder degene aan wie ook de zakaat al-maal wordt gegeven. Ik geef er de voorkeur aan dat het wordt gegeven aan verwanten voor wie men niet verplicht hoeft te geven.” Hij zei: “Als hij er de voorkeur aan geeft om het aan een inzamelaar te geven, is dit insha Allah goed, maar het is beter om het zelf te verdelen. Als hij het aan de Moslimleider of aan iemand die de zakaat al-fitr inzamelt geeft en hij geeft hem toestemming om het te verdelen, dan is dit goed, maar het zelf verdelen is beter dan het voorstaande.” (al-Majmoo’, deel 6). 

Het is toegestaan om een betrouwbare persoon aan te wijzen om het aan degenen over te dragen die er recht op hebben, maar als hij niet te vertrouwen is, dan is dit niet toegestaan. ‘Abd-Allah ibn al-Moe’ammal zei: “Ik hoorde Ibn Abi Mulaykah, toen een man tegen hem zei: “Die-en-die zei tegen mij om mijn zakaat al-fitr in de moskee achter te laten. Ibn Abi Moelaykah zei: “Hij weet niet waar hij het over heeft. Ga en verdeel het zelf, anders geeft Ibn Hishaam (de gouverneur die het inzamelt in de moskee) het aan zijn bewakers en wie hij maar wilt (dat wil zeggen dat hij het aan mensen zou geven die er geen recht op hebben).” (Al-Oemm: Baab day’at Zakaat al-Fitr qabla Qasmihaa). 

Imam Ahmed (moge Allah hem genadig zijn) verklaarde dat het toegestaan is om een saa’ onder een groep mensen te verdelen of om vele saa’s aan één persoon te geven… 

Maalik zei: “het is niet verkeerd wanneer een man sadaqat al-fitr voor zichzelf en zijn familie aan één behoeftige persoon geeft.” (al-Moedawwanah, deel 1, Baab fi asm Zakaat al-Fitr).

Als iemand minder dan een saa’ aan een arme persoon geeft, moet dit onder de aandacht worden gebracht, want hij zou het kunnen gebruiken om zijn eigen zakaat al-fitr te betalen. 

Het is toegestaan voor een arme, als hij zakaat al-fitrah van iemand ontvangt en hij meer heeft dan hij nodig heeft, om het aan iemand te geven namens hem of namens degenen die van hem afhankelijk zijn, als hij zeker weet dat het voedsel goed is (d.w.z., dat het het juiste soort voedsel is en de hoeveelheid voldoende is).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN