Bibliotheek

. Aan wie kan het worden gegeven?

Zakaat al-Fitr kan aan de acht categorieën mensen worden gegeven aan wie de zakaat al-maal kan worden gegeven. Dit is de opvatting van de meerderheid. Volgens de Maalikis, een van de opvattingen van Ahmad en de opvatting van Ibn Taymiyyah, dient het exclusief aan de armen en behoeftigen te worden gegeven. 

(Al-Shaafa’i zei): “Zakaat al-fitr dient te worden verdeeld onder degenen aan wie ook de zakaat al-maal wordt gegeven en het moet nergens anders aan worden uitgegeven… Het moet worden verdeeld onder de armen en behoeftigen, slaven die een contract hebben gesloten om hun vrijheid van hun meesters te kopen, schuldenaren, degene die strijden op de weg van Allah (Verheven en Glorieus is Hij) en de reizigers” (Kitaab al-Oemm: Baab Day’ah Zakaat al-Fitr qabla Qasmihaa). 

An-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei, na de hadith van Ibn ‘Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) geciteerd te hebben dat de Profeet zei tegen Moe’aadh (moge Allah tevreden met hem zijn): “Vertel hen dat zij sadaqah (liefdadigheid) moeten geven, dat moet worden genomen van hun rijkdom en worden gegeven aan de armen”: “Het is niet toegestaan om een deel van de zakaah aan een kaafir te geven, of het nu zakaat al-fitr is of zakaat al-maal… Maalik, al-Layth, Ahmed en Aboe Thawr zeiden: “Het moet niet aan hen (kaafirs) worden gegeven.” 

Zakaah dient aan de armen, degene die overweldigende schulden hebben en degene wiens salaris niet voldoende is tot het einde van de maand te worden gegeven, in overeenstemming met hun mate van behoeftigheid. 

Het is niet toegestaan voor degene die zakaat al-fitr geeft om het terug te kopen van degene aan wie hij het heeft gegeven (Fatawaa al-Sheikh Ibn ‘Oethaymeen). 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN