Bibliotheek

Gedrag tegenover niet Moslim Ouders

Door Soemaya bint Joan
1034 keer gelezen

Gedrag tegenover niet Moslim Ouders

 

BismAllah El Rahman El Raheem

Wat behoren we te doen in de volgende situatie?

Imam Moeslim heeft het verhaal overgeleverd over Saa’d Ibn Abi Waqqas, wiens moeder een eed had afgelegd en zwoor dat ze niet met hem zou spreken noch zou eten of drinken totdat hij de Islam zou afzweren. Ze zei: "Allah heeft je opgedragen dat je je ouders moet gehoorzamen en ik ben je moeder, dus moet je mij gehoorzamen." Uiteindelijk viel ze flauw (uit zwakte) totdat iemand haar water gaf. Vanwege deze gebeurtenis werd het volgende vers geopenbaard (interpretatie ervan): "En Wij hebben de mens geboden zijn ouders goed te doen; en indien zij trachten u er toe te brengen dat gij iets met Mij vereenzelvigt waarvan gij geen kennis hebt, gehoorzaam hen dan niet. Tot Mij is uw terugkeer, en Ik zal u vertellen wat gij deed." (29:8) en Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft ook gezegd: "Maar indien (uw ouders) trachten u iets met Mij te doen vereenzelvigen, waarvan gij geen kennis hebt, gehoorzaam hen niet. Doch leef met hen samen in de wereld op een behoorlijke wijze en volg de weg van hem die zich tot Mij richt. Dan zult gij tot Mij terugkeren en Ik zal u inlichten over hetgeen gij deedt." (31:15)

Het onderwerp van deze verzen verduidelijkt de handeling  behandelen van niet-moslim ouders. Iemand moet dus niet denken dat men de ouders goed behandelt of een daad van Ih’saan verricht als men hen gehoorzaamt in zaken zoals Koefr (ongeloof) en zonden. De rechten van Allah (Geprezen en Verheven is Hij) komen altijd vóór de rechten van anderen. 

Het gehoorzamen van je ouders betekent dus niet, dat men zich in haram zaken dient te mengen. Voor diegene onder ons die leven in een niet Islamitische samenleving, behoren het onderwerp over gehoorzaamheid aan niet Moslim ouders goed te begrijpen.

Men kan bijvoorbeeld geen kerst, moederdag, pasen etc. vieren en geen cadeau´s of felicitaties uitwisselen op deze gelegenheden.

Je kan ze ook niet gehoorzamen als ze verwachten dat je de Hidjab af doet zodra je met hen op stap gaat of dat ze willen dat je de handen vasthoudt tijdens het opzeggen van het gebed voor het eten. (Om maar een paar voorbeelden te noemen).

Verbreek het contact niet

Sommige mensen raken gefrustreerd door hun ouders omdat ze de nieuwe religie (van hun kinderen) niet begrijpen of dingen zeggen die irritaties teweeg brengen en verbreken het contact met de ouders. Als je één van die mensen bent ,probeer dan het voorgaande vers (31:15) in gedachten te houden. Er staat niet  "verbreek het contact met hen", maar er staat juist "gehoorzaam hen niet", wat dus inhoudt dat men hen niet moet gehoorzamen in zaken als Shirk en dergelijke.

Wel geldt nog steeds dat men de ouders goed moet behandelen en de verplichtingen jegens hen moet vervullen, zoals duidelijk wordt uit de rest van het vers " Doch leef met hen samen in deze wereld op een behoorlijke wijze en volg de weg van hem die zich tot Mij richt."

Helaas begrijpen veel nieuwe Moslims dit punt niet. Het is niet correct om het contact met hun ouders te verbreken en hen volledig uit je leven te bannen. Het is belangrijk dit vers proberen te begrijpen en de relatie met hun ouders te herstellen.

Onze ouders zullen altijd een recht behouden over ons en we behoren altijd ons best te doen om een goede relatie met hen te onderhouden. Asmaa-e, de dochter van Aboe Bakr (moge Allah tevreden met hem zijn) had een niet Moslim moeder. Zij leefde in Mekka terwijl zij (Asmaa-e) met haar vader en de rest van de Moslims naar Medina waren geëmigreerd.

Na de overeenkomst van Hoedaybiyyah, was er vrede en konden ze elkaar opzoeken. De moeder van Asmaa-e kwam naar Medina om haar te bezoeken. Ze verzocht Asmaa-e om wat giften en financiële ondersteuning. Asmaa-e wist niet wat ze moest doen omdat ze wist dat haar moeder de Islaam haatte en ongelovig was. Ze ging daarom naar de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem), legde de situatie aan hem uit en vroeg of ook zij een goed contact moest onderhouden en vriendelijkheid moest tonen tegenover haar moeder (omdat ze geen moslim was). De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei dat ze dat inderdaad moest doen: " Ja , wees vriendelijk tegenover haar." (Boekharie, Moeslim en Aboe Dawoed)

Het beste wat ze voor hen kunnen doen

De kinderen van niet-Moslim ouders behoren Dua (smeekbeden) te verrichten voor hun ouders. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: " Het is de profeet en de gelovigen niet geoorloofd om vergiffenis te vragen voor de afgodendienaren, zelfs al waren dezen verwanten, nadat hun (de gelovigen) duidelijk is geworden, dat zij (afgodendienaren) het volk der hel zullen zijn." 9:113

Dit geldt nadat ze zijn overleden in ongeloof als niet Moslims. Het is echter toegestaan hun te wijzen op de Islaam tijdens hun leven. De regel is dat we goed moeten zijn tegenover hen en Ih’saan (goede daden) voor hen verrichten. Het teder en vriendelijk zijn tegen hen is niet alleen een verplichting maar het kan ook een manier zijn waardoor ze de Islaam accepteren. Dat is eigenlijk het beste wat we voor onze niet-Moslim ouders kunnen doen.

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN