Bibliotheek

Slaapstoornissen bij kinderen

571 keer gelezen

Slaapstoornissen bij kinderen

Slaap is een genade van de Heer van de Wereld. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): “En wij hebben de nacht als een bedekking gemaakt.” (Soerah An Nabaa 78:10).

D.w.z. als een bedekking voor u. Daarom zijn de geleerden het erover eens dat ‘s nachts slapen zeer belangrijk is voor de fysieke gezondheid.

Tijdens de eerste jaren van het leven, slaapt een kind ongeveer 22 uur per dag. Hij staat van tijd tot tijd op, omdat hij honger of dorst heeft, ziek is, of om een andere behoefte.

De uren van slaap worden verminderd totdat het kind 10 uur slaapt als hij zes jaar is en acht uur als hij zijn tienerjaren bereikt.

Het kind moet zoveel uur slapen, zodat hij gezond kan opgroeien vrij van spanning.

Fouten die we maken:

1. De slaap van het kind uitstellen veroorzaakt spanning, vooral als hij moet worden gewekt om naar school te gaan en hij niet genoeg slaap heeft gehad. Dit kan leiden tot concentratieproblemen in de klas of zelfs in slaap vallen in de klas.

2. Sommige gezinnen hebben een strikte bedtijd, waarvan nooit wordt afgeweken om wat voor reden dan ook. Het kind moet om acht uur slapen wat de omstandigheden ook zijn. Dit is een fout: wanneer het kind leuk aan het spelen is -en hij dan gedwongen wordt om te gaan slapen- dit een soort mishandeling is en een gebrek aan respect voor zijn persoonlijkheid. Als het kind gespannen gaat slapen, zal dit in zijn slaap worden weerspiegeld; hij zal nachtmerries krijgen en niet gerust zijn in zijn slaap.

3. Sommige vaders wekken hun kind om met hem te spelen of omdat ze nieuw speelgoed gekocht hebben, vooral als de vader de gehele dag heeft gewerkt en dit de enige kans is voor hem. Maar dit is een fout, want je stoort de slaap van je kind en het zal moeilijk voor hem worden om te rusten en terug te gaan slapen.

4. Sommige ouders gebruiken angst-tactieken om een kinderen te laten slapen. Dit is de ergste fout die ouders kunnen maken.

5. Sommige moeders vertellen hun kinderen verhalen, die hen misschien bang kunnen maken. Dit heeft negatieve gevolgen voor de slaap van het kind, in de vorm van nachtmerries die zijn slaap storen.

6. Sommige gezinnen bemoedigen hun kinderen iets te drinken zoals sap of water, etc., vooral net voor bedtijd. Dit leidt tot bedplassen, waarover de meeste gezinnen klagen.

7. De deur sluiten op het kind als hij gaat slapen en het is zeer donker, ontwikkelt in het kind een angst voor het donker; het maakt hem ook rusteloos en niet in staat om goed te slapen.

8. Het kind niet gewend maken aan het alleen slapen op een vroege leeftijd. Sommige gezinnen laten het kind bij de ouders slapen of bij de moeder totdat het zes jaar is. Dit is een ernstige fout, omdat het kind afhankelijk van anderen wordt en rusteloos opgroeit.

Daarom adviseren wij ouders hun kinderen te laten wennen aan het alleen slapen op jonge leeftijd, vanaf het eerste jaar, zodat zij daaraan kunnen wennen.

Tenslotte: we merken op dat veel van de problemen die kinderen hebben, zoals bedplassen, angst voor het donker, schreeuwen in de slaap (“nachtmonsters”), op school in slaap vallen, concentratieproblemen of helemaal niet naar school gaan… veroorzaakt worden door slaapstoornissen en rusteloosheid. 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN