Bibliotheek

Wat na de Ramadaan?

1162 keer gelezen

Wat na de Ramadaan?

 

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige Alle lof is voor Allah, Degene die de Qor-aan neergezonden heeft in de maand Ramadaan. De zegeningen en gebeden zijn met de beste der schepselen, met zijn familieleden en met de eervolle metgezellen. 

We verlaten de gezegende maand Ramadaan met zijn mooie dagen en zijn geurige nachten. We verlaten de maand van de Qo-raan, taqwa (godvrezendheid), geduld, djihaad (inzet), genade, vergeving en bevrijding van het hellevuur.

Eindigt de Ramadaan na de ‘Eid al-fitr (het suikerfeest)?

Hebben we voldaan aan de eisen van taqwa en zijn we geslaagd voor de Ramadaanschool met het diploma van de godvrezende?

Hebben we onze zielen en begeertes bestreden en deze overwonnen, of zijn we ingehaald door onze gewoontes en blinde imitaties?

Hebben we onze daden op een zodanige wijze uitgevoerd, zodat beantwoord wordt aan de voorwaarden voor het verkrijgen van genade, vergeving en bevrijding van het hellevuur?

Vele vragen en gedachtes zullen bij de oprechte moslim, die zich deze vragen echt stelt en beantwoordt, naar boven komen.

Wat hebben we geleerd van Ramadaan?

Ramadaan is een school voor de imaan (geloof en standvastigheid), een ‘pitstop om onze spirituele batterijen op te laden’ en een mogelijkheid om je proviand voor de rest van het jaar te verkrijgen. Wanneer zal iemand lering trekken en zijn leven beteren, als dit niet gebeurt tijdens de maand Ramadaan? De nobele maand is een ware school voor verandering, waarin we onze handelingen, gewoontes en manieren - die niet in overeenstemming of in tegenspraak zijn met de Wetten van Allah (de Verhevene) – veranderen. “Voorwaar, Allah verandert de toestand van een volk niet, totdat zij hun eigen toestand veranderen.” (Qor-aan: soerat Ar-ra’d (13), vers 11) 

Als jij één van degenen bent die zijn voordeel heeft gehaald uit de Ramadaan, aan de eisen van taqwa (godvrezendheid) hebt voldaan, waarlijk de maand hebt gevast, erin gebeden hebt met oprechtheid en tegen je nafs (ziel) gestreden hebt, dan prijs en dank Allah en vraag Hem om standvastigheid in al deze zaken totdat je je dood ontmoet. Wees niet als degene die een hemd heeft genaaid en het dan vernietigt. Heb je ooit iemand gezien die een hemd of een stuk stof naaide en wanneer hij/zij ernaar keek hij het mooi vond. Vervolgens vernielde hij het door het draad voor draad los te trekken zonder reden. Wat zouden mensen zeggen over zo’n persoon?! Of heb je iemand gezien die een fortuin verdiende door overdag handel te drijven en dan wanneer de nacht komt, hij alles wat hij verdiende weggooide, munt voor munt. Wat zouden mensen zeggen over zo’n persoon?!

Dit is de staat van iemand die terugkeert naar het begaan van zondes en het doen van slechte dingen na de Ramadaan en het doen van goede daden en gehoorzaamheid nalaat. Dus nadat hij/zij bevoorrecht was met de zegen van gehoorzaamheid en het genot van het communiceren met Allah, keert hij terug naar de vlammen van zondes en slechte handelingen. Wees er ook voor beducht om goede daden op te volgen door slechte, omdat als we zeggen dat de goede daden de slechte teniet doen (de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: vrees Allah waar je ook bent, laat de goede daad de slechte opvolgen deze zal het teniet doen) dan is ook niet onmogelijk dat de slechte daden de goede daden vernietigen.

Dit soort mensen nemen het voorbeeld, door vol berouw terug te keren en te stoppen met slechte handelingen, als iets wat specifiek en gebonden is aan de maand Ramadaan. Zij stoppen met deze goede daden als de maand ten einde is. Op deze wijze is het alsof zij het zondigen nalaten omwille van de Ramadaan en niet uit vrees voor Allah. Wat slecht zijn de mensen toch die Allah alleen tijdens de Ramadaan kennen!

Beste broeders en zusters, Het tekortschieten in je verplichtingen jegens de Islaam na de Ramadaan, komt op verschillende wijzen tot uiting. Een daarvan is dat de mannen en jongens de vijf dagelijkse gebeden in de moskee nalaten, nadat zij de moskeeën gevuld hebben tijdens de Taraweeh’ gebeden. Aldus gaan ze naar de moskee voor de aanbevolen gebeden (taraweeh’) en laten ze de verplichte gebeden na. Een ander wijze waarop dit tekortschieten tot uiting komt, is het terugkeren naar muziek, verboden films, meisjes en vrouwen die hun versieringen en lichaamsdelen tentoonstellen, vrije omgang tussen meisjes en jongens enz. Dit is geen dankbaarheid voor de zegeningen en gunsten (van Allah), noch is het het teken voor acceptatie van de daden, maar eerder verzet tegen de gunsten van Allah en gebrek aan dankbaarheid.

Dit zijn tekenen die aanduiden dat iemands daden niet geaccepteerd zijn– en Allah’s toevlucht wordt hiertegen gezocht. Want degene die waarlijk vast, viert feest tijdens de ‘Eid gelegenheid, prijst zijn/haar Heer daar Hij Hem heeft geholpen bij het volbrengen van het vasten en hij blijft vrezen dat Allah zijn vasten misschien niet accepteert. Zoals ook de Selef (vrome voorgangers) om aanvaarding en acceptatie van hun daden tijdens de Ramadaan bleven vragen tot wel zes maanden erna. Een teken voor de aanvaarding van iemand’s daden, is dat hij of zij verbeterd is in zijn of haar gehoorzaamheid aan Allah (de Verhevene). “En (gedenkt) toen jullie Heer bekend maakte: ‘Als jullie dankbaar zijn, dan zullen Wij zeker jullie (genietingen) vermeerderen..’” (Qor-aan: soerat Ibraahim (14), vers 7) 

Hij (de Verhevene) zal je geloof, goede daden en goedheid doen toenemen. Dus als de dienaar waarlijk dankbaar is jegens zijn Heer, dan zul je zien dat hij/zij geleid wordt naar meer gehoorzaamheid en weggehouden wordt van zondigheid. Dankbaarheid tonen, is het verlaten van zondes, zoals de eerste moslims zeiden. “En aanbid jouw Heer totdat het zekere (de dood) tot jou komt.” (Qor-aan: soerat Al-H’idjr (15), vers 99)

De moslim moet constant in een toestand van gehoorzaamheid aan Allah zijn, standvastig aangaande Zijn Shari’a (wetten), volhardend jegens Zijn Dien (geloof), zodat hij of zij niet tot degene behoort die Allah alleen gedurende één maand of alleen op één plek aanbidden. De gelovige weet echter dat de Heer van de Ramadaan ook de Heer van de andere maanden is en dat Hij de Heer van alle tijden en plaatsen is. Dus is hij of zij standvastig aangaande de Shari’a van Allah totdat hij Hem zal ontmoeten terwijl Hij (Allah) tevreden met hem of haar is. Allah de Verhevene zegt: “Wees standvastig, zoals jou en wie met jou berouw toont is bevolen” (Qor-aan: soerat Hoed (11), vers 112) en Hij (de Verhevene) zegt: “Richt jullie daarom standvastig tot Hem, en smeekt Hem om vergeving” (Qor-aan: soerat Foes-silat (41), vers 6). En de profeet vrede zij met hem zei: “Zeg ‘Ik geloof in Allah’, wees daarna standvastig” (Moeslim)

Als het vasten in Ramadaan beëindigd is, dan is daar nog het vrijwillige vasten zoals het vasten van zes dagen tijdens Shawwaal (de maand na de Ramadaan), het vasten op maandag en donderdag, het vasten van de drie middelste dagen van elke maand, het vasten van de dag van ‘Aashooraa-e (op deze dag redde Allah Moesa (Mozes) van de Farao) en de dag van ‘Arafah (de dag vóór ‘Eid al-Adh’a (offerfeest)) en andere dagen.

Als het ’s nachts bidden tijdens de Ramadaan is beëindigd, dan zijn er nog de vrijwillige nachtgebeden gedurende het hele jaar. “Zij plachten gedurende de nacht weinig te slapen.” (Qor-aan: soerat Ad-Dzariyaat (51), vers 17)

Als de liefdadigheid ten tijde van de Ramadaan en Zakaat al-Fitr beëindigd zijn, dan is er nog de verplichte Zakaat en er zijn vele andere deuren van liefdadigheid, vrijwilligerswerk en djihaad (inzet) die open zijn.

Het lezen van de Qor-aan en er over nadenken, is niet alleen iets voor tijdens de Ramadaan, maar dit is natuurlijk ook van toepassing op de rest van de maanden. Goede daden zijn er voor alle tijden en plaatsen, dus streef – O broeder en zuster- en pas op voor luiheid. En denk eraan dat het ons niet is toegestaan om de verplichte handelingen na te laten of uit te stellen zoals het bidden van de vijf dagelijkse gebeden in de moskee enz. En verval niet in verboden zaken, zoals verboden uitspraken, verboden soorten voedsel en drank of door het kijken of luisteren naar wat verboden is. Het (hoge) doel van het streven op de weg van Allah dient weerspiegeld te zijn in de lessen die wij leren in de Ramadaan. Wij hebben geduld en gematigdheid nodig; We dienen de leiding en de Geboden van Allah te kennen zoals ze verkondigd en uitgevoerd (in de praktijk gebracht) zijn door de profeet van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem); en we dienen Allah en zijn boodschapper oprecht en trouw te gehoorzamen, ongeacht de buitensporigheid, van onze eigen verlangens, die in ons kunnen opkomen. Laat ons derhalve deze grote zegen niet verliezen door te denken dat het afgelopen is, als de Ramadaan ten einde is en door terug te vallen in onze ongemotiveerde situatie. Laten we, inshaa-e llaah, vasthouden aan deze Goddelijke Genade en Leiding, onze levens daaromheen invullen en het soort mensen worden, die het waard zijn om moslims genoemd te worden!

Wees standvastig op de weg van Allah ten alle tijde, daar je niet weet wanneer je de Engel des Doods zult tegenkomen. Pas ervoor op dat hij je komt halen terwijl je aan het zondigen bent. “O Allah, Die de harten keert, laat onze harten standvastig zijn jegens Uw Dien (geloof). Beste broeders en zusters, dank je Heer voor het feit dat je het vasten van deze maand voltooid hebt. Geniet van je ‘Eid al-fitr door vastberaden te blijven. Voer de goede daden uit en blijf weg van de ongewenste zaken, daar deze mogelijk de gunsten van Allah van je weg kunnen nemen. 

Eén van onze vrome voorgangers zei: “Elke dag waarop geen daad van ongehoorzaamheid jegens Allah wordt gepleegd is een ‘Eid (feest) en elke dag die een gelovige doorbrengt in gehoorzaamheid aan Allah is een ‘Eid (feest).”  

Ik vraag Allah om jou en mijn vasten, onze gebeden en andere goede daden te aanvaarden. Dat onze toestand na de Ramadaan zich verbetert, dat de toestand van onze Oemmah (gemeenschap) zich verbetert, dat we eer en macht verkrijgen en dat we ons waarlijk tot onze Heer keren……Ameen. 

Bron: Dar Al-Watan, Wa maadza ba’da Ramadaan.

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN