Bibliotheek

Qor’aan & de wolken

Vertaald door Abou Mos’ab
1533 keer gelezen

Qor’aan & de wolken

Wetenschappers hebben verschillende wolktypen bestudeerd en hebben zich gerealiseerd dat regenwolken ontstaan en zich vormen aan de hand van bepaalde systemen en zekere stappen gekoppeld aan zekere wind- en wolkentypen.

Een soort regenwolk is de cumulonimbus (cumulus = stapel (wolk)) wolk (bovenstaande afbeelding) die geassocieerd wordt met onweersbuien. Meteorologen hebben bestudeerd hoe cumulonimbus wolken ontstaan en hoe zij regen, hagel en bliksem voortbrengen.

Zij hebben ontdekt dat cumulonimbus wolken de volgende stappen doorlopen om regen te produceren: 

1.De wolken worden voort geblazen door de wind: Cumulonimbus wolken beginnen zich te vormen wanneer de wind sommige kleinere wolken (stapel wolken) naar een gebied blazen waar deze samenkomen.

2.Versmelten: Vervolgens smelten de kleine wolken samen en vormen een grotere wolk.

3.Opstapelen: Wanneer de kleine wolken samensmelten, vergroot de opwaartse stroming (opdraaft: wist geen betere vertaling) binnen in de grotere wolk. De opwaartse stroming in (de buurt van) het midden van de wolk is sterker dan aan de randen. Deze opwaartse stroming zorgt ervoor dat de wolk verticaal gaat groeien, dus de wolk gaat zich opstapelen. Deze verticale groei zorgt ervoor dat de wolk zich binnen in de koelere delen van de atmosfeer uitstrekt, waar waterdruppels en hagelstenen zich beginnen te vormen en waar ze groter en groter worden. Wanneer deze waterdruppels of hagelstenen te zwaar worden om nog langer te worden boven gehouden door de opwaartse stroming, beginnen ze te vallen in de vorm van regen, hagel, etc.

Allah zegt in de Qor’aan: (Let op de gedetailleerdheid) Heb jij niet gezien dat Allah de wolken voortstuwt, ze dan samenvoegt en dan tot een stapel maakt? Dan zie je de regen ertussenuit komen…? [Qor’aan 24:43]

Meteorologen zijn pas recent achter de details van wolkvorming, wolkstructuur en functie gekomen door gebruik te maken van geavanceerde apparatuur, zoals vliegtuigen, satellieten, computers, ballonnen en andere apparatuur om de winden en zijn richting te bestuderen, om de luchtvochtigheid en zijn variaties te meten, en om de verschillende lagen en variaties van druk in de atmosfeer te bepalen.   

De volgende vers, na wolken en regen genoemd te hebben, heeft het over hagel en bliksem: En Hij laat uit de hemel bergen(wolken) neerdalen waarin hagel is en Hij treft daarmee wie Hij wil en wendt het af van wie Hij wil. Bijna ontneemt de heldere flits van zijn bliksem het gezichtsvermogen. [Qor’aan 24:43]

Deze vers kan een vraag oproepen. Waarom zegt de vers…zijn bliksem in een verwijzing naar hagel? Laten we eens kijken wat het boek met de titel Meteorology Today hierover zegt. Het zegt dat wolken elektrisch geladen worden wanneer hagel door een gedeelte van een wolk van supergekoelde druppeltjes en ijskristallen valt. Wanneer vloeibare druppeltjes en hagelsteen samenkomen, bevriezen ze wanneer ze contact maken en er komt een sluimerende warmte vrij. Dit houdt het oppervlak van de hagelsteen warmer dan de omringende ijskristallen. Wanneer een hagelsteen in contact komt met een ijskristal vind er een belangrijke fenomeen plaats. Elektronen stromen van het koudere object naar het warmere object. Hierdoor wordt hagel negatief geladen. Dezelfde toestand ontstaat als supergekoelde druppeltjes in contact komen met hagelsteentjes en piepkleine splintertjes van positief geladen ijs breken er af. Deze lichtere en positief geladen deeltjes worden vervolgens door de opwaartse stroming naar het bovenste gedeelte van de wolk getild. De hagelstenen, achtergelaten met zijn negatieve lading, vallen richting het onderste gedeelte van de wolk, dus zo krijgt het lagere gedeelte van de wolk een negatieve lading. Bliksem is de ontlading naar de grond van deze negatieve lading. We concluderen hieruit dat hagel een hele belangrijke factor is in het ontstaan van bliksem.

Deze informatie over bliksem is pas recent ontdekt. Tot aan 1600 A.D. was het idee van Aristotles op het gebied van meteorologie dominant. Bijvoorbeeld, hij zei dat de atmosfeer twee soorten lucht had, vochtig en droog. Hij zei ook dat donder de botsing was tussen droge lucht en de naburige wolken, en bliksem is de ontvlamming en verbranding van de droge lucht met een dun en zwak vuur. Dit waren sommige van de ideeën op het gebied van meteorologie die ten tijde van de openbaring van de Qor’aan, veertien eeuwen geleden, dominant waren.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN