Bibliotheek

Hoe een juweel zichzelf beschermt - Een Khoetbah voor de moslimvrouw

Door Moehammad Al Shareef vertaald door Maryam Legters
1227 keer gelezen

Hoe een juweel zichzelf beschermt - Een Khoetbah voor de moslimvrouw

 

Toen het nieuws van het Christelijke leger dat zichzelf had voorbereid aan de orizon om Islam uit te roeien hem bereikte, ging Aboe Qoedaamah Ash-Shaami snel naar de minbar (preekstoel) van de Masdjid (moskee). In een krachtige en emotionele toespraak, ontstak Aboe Qoedaamah de wens van de gemeenschap om hun land te verdedigen, DDjihad omwille van Allah. Toen hij de Masdjid verliet, lopend in een donker en afzonderlijk gebied, liet een vrouw hem stoppen en zei: "As salamu aleykoem wa  Rahmatoellaah!" Aboe Qoedaamah stopte maar gaf geen antwoord. Zij herhaalde haar salam, toevoegend "dit is niet hoe vrome mensen reageren". Zij liep naar voren vanuit de schaduwen. "Ik hoorde u in de Masdjid de gelovigen aanmoedigen om op Djihad te gaan en alles wat ik heb is dit…." Ze gaf hem twee lange vlechten. "Het kan gebruikt worden als teugels voor een paard. Misschien zal Allah mij noteren als een van degenen die op Djihad gingen".

De volgende dag toen die Moslim stad er op uit trok om het kruistocht leger weerstand te bieden, rende er een jonge jongen naar de menigte en bleef stil staan bij het paard van Aboe Qoedaamah. "Ik vraag u omwille van Allah om mij toe te staan om bij het leger aan te sluiten". Sommige oudere strijders lachten om de jongen. "De paarden zullen je vertrappen", zeiden ze. Maar Aboe Qoedaamah keek naar beneden in zijn ogen toen hij opnieuw vroeg,"Ik vraag u omwille van Allah, laat me aansluiten". Aboe Qoedaamah zei toen, "Onder voorwaarde, als je vermoord wordt, dan neem je mij mee naar het paradijs onder degenen waarvoor jij toegestaan wordt te bemiddelen". De jonge jongen lachte. "Het is beloofd".

Toen de twee legers elkaar ontmoetten en de strijd toenam, vroeg de jonge jongen achterop het zadel van Aboe Qoedaamah's paard, "Ik vraag u omwille van Allah om me 3 pijlen te geven". "Je zal ze verliezen!" De jongen herhaalde, "Ik vraag u omwille van Allah om ze mij te geven". Aboe Qoedaamah gaf hem de pijlen en de jongen richtte op zijn doel. "Bismillaah!" De pijl vloog en doodde een Romein. "Bismillaah!" De tweede pijl vloog, doodde een tweede Romein. "Bismillaah!" De derde pijl vloog, doodde een derde Romein. Een pijl raakte toen de borst van de jongen waardoor hij van het paard viel. Aboe Qoedaamah sprong naar de jongen, hem er aan herinnerend in zijn laatste adem, "Vergeet de belofte niet!" De jongen reikte in zijn zak, haalde een buidel tevoorschijn en zei, "Alsjeblieft geef dit aan mijn moeder terug". "Wie is je moeder?" vroeg Aboe Qoedaamah. "De vrouw die de vlechten gisteren gaf".

Denk na over deze moslima. Hoe bereikte zij deze hoogte van Taqwa (godvrees) waar zij haar haren offerde, terwijl vandaag de dag andere vrouwen hetzelfde doen om de koeffaar (ongeloven) te imiteren, en haar zoon. Zeker, zij gebruikte haar leven in gehoorzaamheid tot Allah, en toen de tijd van examen kwam, slaagde zij. Niet alleen slaagde zijzelf, maar ook haar kinderen bezaten dezelfde schoonheid van Iman, kinderen die zijzelf had opgevoed.

Heel vaak - en misschien in onze tijden zijn we veel van de Soennah vergeten - zijn de meeste lezingen, khoetbahs (preek) en gesprekken gericht tot de moslim mannen. We vergeten de Hady (leiding en weg) van Rasoel Allah - sal Allahoe aleyhi wa sallam - dat hij een bepaalde dag van de week les gaf aan de vrouwen.

Vrouwen kwamen naar hem toe tijdens Hajj, op straat, zelfs in zijn huis en vroegen hem over de Deen. Na de Eid Salah, nadat hij de mannen had toegesproken, nam hij Bilal met zich mee om naar het vrouwen gedeelte te gaan en daar de vrouwen toe te spreken. Allah heeft een hele Soerah met de naam Soerah An-Nisa - de vrouwen - overgeleverd. En een ander met de naam Maryam. Een derde met de naam al Moedjaadalah - de vrouw die twist. Om de Soennah te laten herleven, is de toespraak van vandaag tot de gelovige vrouwen gericht, Al-Moe-e-minaat (gelovige vrouwen).

Lieve zuster, lieve moeder, lieve dochter. Iedereen zoekt geluk en plezier, en ik weet zeker dat jij geen uitzondering bent. Waar is dat geluk en plezier dan? En waar en wanneer wil je dat geluk hebben? Wil je geluk, wil je plezier hebben in dit leven ten koste van het Hiernamaals? Of is het in het Hiernamaals, wanneer je Allah ontmoet, dat je blij wil zijn?

Overal waar je gaat zul je zwermen van mensen en media en cultuur aantreffen, zwerend dat geluk het geluk is in de Doenya (het leven). Is dat dan werkelijk geluk? Op de dag des Oordeels zal Allah de meest "gelukkige" kafir  (ongelovige) van de Doenya  pakken en hem in Djahannam (het Hellevuur) dopen. Dan zal Hij hem vragen, "Heb je ooit enkel geluk gevoeld?" De kafir zal zeggen, "Nooit!"

Ja zeker, het geluk is alleen het geluk van het Hiernamaals wat er ook gebeurd in deze Doenya. Allah zal op de dag des Oordeels de meeste beproefde mens pakken en hem in DDjannah dopen. Hij zal hem dan vragen, "Heb je ooit verdriet gevoeld?" En deze persoon zal zeggen, "Nooit!"

En denk niet dat dit geluk en plezier alleen is voorbestemd voor het Hiernamaals. Het is ook verbonden met dit leven. Luister en begrijp de woorden van Allah:"Wie het goede doet, man of vrouw, en hij gelooft: voorwaar, aan hem geven Wij een goed leven. En Wij zullen hen zeker belonen met hun beloning, volgens het beste van wat zij plachten te doen."  Soerah an Nahl 16:97

Lieve zuster, je moet begrijpen dat jij of iemand anders het vuur van Hel binnen kan gaan! Oh Allah, wij zijn niet beter dan Fatimah, de dochter van Rasoel Allah - salla Allaahoe ‘alayhie wa sallam. En hij zei tegen haar, "Oh Fatimah de dochter van Moehammad, "Vraag me wat je ook wil van mijn bezit, maar ik kan je niet helpen bij Allah". Dat wil zeggen, het maakt niet uit dat je mijn dochter bent, als je niet voor Djannah werkt, tegen Allah zeggend mijn vader is die en die, dat zal je op geen enkele manier van hulp kunnen zijn.

Islam is vol met vele Moe-e-minaat (gelovige vrouwen) die hun Taqwa voor Allah voltooid hebben. Terwijl andere meisjes posters met kafir zangers en kafir atleten en kafir acteurs ophangen, moet jij posters in je hart bewaren van Fatimah en vele andere Moe-e-minaat.

Aasiyah, de vrouw van de Farao. Haar iman in Allah bloeide onder de schaduw van iemand die zei, "Ik ben jullie Heer, de Hoogste!" Toen het nieuws de Farao bereikte over zijn vrouw haar iman sloeg hij haar en beval zijn lijfwachten haar te slaan. Zij namen haar mee in de brandende hitte van de middag, bonden haar handen en voeten vast en sloegen haar onophoudelijk. Tot wie richtte zij zich? Zij richtte zich tot Allah! Zij bad, " Mijn Heer, bouw voor mij een huis aan Uw Zijde in het Paradijs, en red mij van de Farao en zijn daden en red mij van het onrechtvaardige volk".

Er is overgeleverd dat toen ze dit zei, de hemel zich opende voor haar en zij zag haar huis in het Paradijs. Ze lachte. De lijfwachten waren verbaasd - ze wordt gemarteld en lacht? Gefrustreerd, beval de Farao om een grote rolsteen te brengen en liet het neerkomen op Aasiyah, om haar dood te pletteren. Maar Allah nam haar ziel voordat de grote rolsteen gebracht werd en zij werd een voorbeeld voor alle gelovige mannen en vrouwen tot het einde der tijden:"En de gelovigen heeft Allah de vrouw van de Farao als voorbeeld gegeven, toen zij zei: "Mijn Heer, bouw voor mij een huis aan Uw Zijde in het Paradijs, en red mij van de Farao en zijn daden en red mij van het onrechtvaardige volk" Soerah at Tahrim 66:11

Als we over Djihad en Shoehadaa-e (martelaren), praten, weet jij dat wie de eerste moslim in Islam was die gedood werd op het pad van Allah? Het was Soemmayyah, de moeder van ‘Ammaar. Toen Aboe Djahl hoorde van haar Islam en haar man Yaasir en haar zoon ‘Ammaar, geselde en sloeg hij hen. Zo erg, dat Rasoel Allah langs hen kwam toen zij deze test van iman ondergingen en hij vertelde hen, "Wees geduldig oh familie van Yaasir, want er is een tijd vastgesteld dat jullie Djannah zullen binnengaan!"

Op een dag sloeg Aboe Djahl Soemmayyah, zij weigerde haar Deen te verlaten, iets wat Aboe Djahl buitenzinnig maakte. Hij pakte een speer toen zij op het brandende zand lag, omhoogkijkend naar de lucht, en boorde het door het midden van haar lichaam. Zij was de eerste van haar familie en de gehele oemmah om Allah te ontmoeten als martelaar.

Lieve zuster, onze voorbeelden komen uit de Qor-aan. Misschien heb je ooit gehoord van het verhaal van de jongen en de koning. Terwijl de hele stad moslim werd na de dood van die jonge jongen, beval de koning dat er een enorm vuur aangestoken moest worden en dat iedereen die niet zijn religie wilde verlaten levend verbrand moest worden. Een Moe-e-minah, stond met haar baby boven het vuur. Zij keek naar haar baby, en zocht naar de zwakte en onschuld in haar kind, ze overwoog om zichzelf om te keren. De baby zei tegen haar. "Waar wacht je op moeder. Ga naar voren want je bent met de Waarheid!" Zij knikte. Toen met de baby in haar hand werd ze naar haar dood geduwd.

"En zij wreekten zich alleen op hen omdat zij geloofden in Allah, de Geweldige, de Geprezene. Degene Die de Heerschappij over de hemelen en de aarde heeft. En Allah is Getuige over alle zaken". Soerah al Boeroedj 85:8-9

En lieve zuster, jouw voorbeelden komen naar jou de dag van vandaag. Zoals haar zoon ons heeft verteld, een oudere vrouw in een moslim land besloot dat alle ijdel dat normaal plaats vindt in bijeenkomsten van vrouwen niets voor haar was. Zij richtte zich tot de Salah en bad 's nachts, op haar oude leeftijd, vond zij haarzelf roepend naar haar zoon, vanuit haar gebedskamer. Haar zoon vertelde, "Ik kwam en zij was in sadjdah zeggend dat ze verlamd was!" Haar zoon bracht haar naar de doctoren en ze begon aan een cyclus van rehabilitatie, maar er was weinig hoop. Ze beval haar zoon toen om haar mee naar huis te nemen en om haar naar de gebedskamer te brengen, haar terug te brengen in deze sadjdah. Ze bad naar Allah in haar sadjdah, de nacht kwam en ze riep naar haar zoon. "Astawdi'oekallaah alladhee laa tadee'oe wadaa-i'oeh - Ik verlaat jou met het vertrouwen in Allah, en wanneer iets in het vertrouwen van Allah is achtergelaten is het nooit verloren". Zij overleed in haar sadjdah.

Haar spieren bevroren zich in die positie en dus moesten ze haar lichaam wassen terwijl zij in sadjdah was. Ze baden Djanazah (begrafenisgebed) voor haar terwijl haar lichaam in sadjdah was. Ze brachten haar naar de begraafplaats terwijl haar lichaam in sadjdah was. Ze begroeven haar toen ze in sadjdah was. En de profeet heeft gezegd dat wij  tot leven gewekt worden, zoals we gestorven zijn, zij zal tot leven gewekt worden op de dag des Oordeels in sadjdah voor Allah - Jalla Jalaaluhu wa taqaddasat asmaa'uhu - omdat zij zo leefde en stierf.

 

DEEL 2

Er zijn vele verhalen die we kennen over krachtige gelovige moeders, echtgenotes en zusters en vele, vele die alleen Allah kent. Wanneer er een halaqah (leerkring) georganiseerd wordt, overtreft het aantal moslim vrouwen het aantal moslim mannen. In de Amerikaanse Open Universiteit, is het merendeel van de studenten moslim vrouwen. Ga naar een Islamitisch leraar/school conferentie, woon een lezing bij en je zal de verhouding zusters ten opzichte van de broeders opmerken. Het is vaak bedroevend om te zien dat bij vele broeders de motivatie ontbreekt die vele moslima’s wel hebben. Maar er is een mooi teken in dit, en dat is dat - Insha'Allah ta'ala - deze zusters een leger van gelovige mannen en vrouwen in de komende generatie gaan opvoeden. Wallahoe akbar!

Toen Imam Ahmad nog erg jong was, stierf zijn vader. Hij vertelde zijn studenten over het werk van zijn moeder tijdens zijn opvoeding, en hij bad voor haar. In de koude nachten van Baghdad, stond ze op lang voordat hij wakker zou worden, om water op te warmen zodat haar zoon Ahmad woedoe-e (kleine wassing) kon maken voor Fadjr. Daarna omwikkelde ze hem met dekens, en beschermde zichzelf in haar Djilbaab, en leidde hem door over de donkere en koude wegen om de hoofd Masdjid te bereiken, lang voor de Fadjr zodat haar zoon een goede plaats zou krijgen tijdens de les. Haar zoon Ahmad - op die leeftijd in klas 2 of 3 - zat de hele dag Qor-aan en Soennah  te studeren, en zij zat op hem te wachten tot hij klaar was, zodat ze hem veilig thuis kon brengen. Op de leeftijd van 16, gaf ze hem geld en eten en zei tegen hem, "Reis voor jouw zoektocht naar kennis". Hij ging naar Makkah en Madinah en vele andere plaatsen en ontmoette vele geleerden. Zij voedde Ahmad op om een van de vier grootste imams in de Islam te worden.

Lieve zuster, na dit alles, vraag een niet moslim wat die van jou wil? Wil hij dat je bevrijdt wordt? Bevrijdt van wat? Van Allah en Zijn boodschapper? Van de Qor-aan en de Soennah? Van Djannah? Van deze Deen die Allah voor jou gekozen heeft?

En wat gaat hij je geven als ruil? Geluk? Hij bezit geen geluk om weg te geven. Geeft hij je liefde en bescherming tegen de bestraffing van het graf en tegen de poortwachters van het vuur van de hel en tegen de dood? Waarom willen zij de jonge mooie vrouwen bevrijden? Waarom niet de oudere vrouwen? Waarom bevrijden zij niet hun eigen vrouwen? Waarom bevrijden ze niet hun huisgenoten? Waarom is hun doelgroep  jonge slanke en lange vrouwen (hun definitie van schoonheid) in de leeftijd tussen 13 - 28 jaar? En waarom is hun eerste oproep voor jou om je Hijab af te doen?

Wees voorzichtig met deze vriend - als je hem zo beschouwd -, want zonder enige twijfel, hij zal je ergste vijand zijn op de dag des Oordeels: "De boezemvrienden zullen op die Dag elkaars vijanden zijn, behalve de Moettaqoen". (zij die beschikken over Taqwa) Soerah az-Zoekhroef 43:67

Een ongelovige vrouw somde precies op hoe zij denken over vrouwen, "Het is niet wie je bent, maar wat voor kleding je draagt en hoe je eruit ziet!" En luister naar Fabian, een frans "model" (van wat?), als zij spuugt op de kleding industrie. "Kleding huizen maakten mij tot mannequin, een houten pop. De missie: om harten en zielen te manipuleren. Ik leerde hoe waardeloos te zijn, niets van binnen, koud. We leefden in een wereld van vuiligheid in alle betekenissen van vuil".

Toen de profeet - salla Allaahoe ‘alayhie wa sallam - opstond op de vlakte van Arafah en zijn afscheidstoespraak gaf zei hij tot de oemmah, "Behandel je vrouwen vriendelijk!" Geschiedenis feiten in Europa in het zelfde jaar, toen Islam dit voorschreef, tonen aan dat de christelijke geestelijken aan het discussieerden waren of een vrouw een mens of een dier is! Deze geestelijken zijn de voorouders van de koeffar die nou jou willen "bevrijden".

Er kan nog veel meer gezegd worden. Ik zal afsluiten met het advies van Rasoel Allah - salla Allaahoe ‘alayhie wa sallam - aan iedere moslim moeder, dochter en echtgenoot: "Als een vrouw vijf keer per dag bidt, vast in de maand Ramadan, haarzelf beschermt (tegen Zina), en luistert naar haar man, zal er tegen haar gezegd worden, "vanuit elke deur je wenst, treed het Paradijs binnen!" Zuster, dat is waar je wil zijn.

Allah en Zijn Boodschapper roepen je tot leven. Lieve zuster, geef antwoord!

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN