Bibliotheek

Het gebed

Door Amatallah
3368 keer gelezen

Het gebed

 

"Voorwaar, Ik ben Allah, er is geen god dan Ik. Aanbid mij daarom en onderhoudt the salaat om Mij te gedenken." (20:14)

Er kwam een man naar de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en vroeg wat is de beste (deugdzame) daad? De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) antwoordde dat het gebed de beste (deugdzame) daad was.            

De man herhaalde de vraag een aantal keer en de eerste drie keer antwoordde de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Het gebed.” De vierde keer zei de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Djihaad omwille van Allah.” (Ahmad en Ibn H’ibbaan)

Het gebed is zonder twijfel de belangrijkste vorm van aanbidding. 

Vele malen wordt er naar verwezen in de Koran en in de uitspraken van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem). De uitspraak van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zoals boven aangegeven laat zien dat de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de nadruk legde op het gebed, door driemaal hetzelfde antwoord te geven.  

We kunnen het gebed vergelijken met de ruggraat van ons geloof. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt:“En onderhoudt de salaat en geeft zakat en wat jullie hebben voortuit gezonden aan goede daden voor jezelf; jullie zullen het bij Allah aantreffen. Voorwaar, Allah is Alziende over wat jullie verrichten.”  2:110)

Het is een vorm en een tijd waarin we ons compleet op onze Schepper, Allah (Geprezen en Verheven is Hij) behoren te concentreren. Een manier waarmee we onszelf reinigen en zowel lichamelijk als geestelijk bewust worden van onze positie tegenover Allah (Geprezen en Verheven is Hij). 

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft na de (shahadah) geloofsgetuigenis als eerste het gebed verplicht gesteld. Het gebed werd verplicht (Waadjib) in Mekka, vóór de Hidjrah, terwijl de rest van de pilaren van Islam, pas in Medina verplicht werden, ná de Hidjrah. Dit geeft aan dat  het gebed een belangrijke plaats inneemt.

We kunnen ons wel voorstellen hoe zwaar de Moslims het hadden in Mekka en dat Allah (Geprezen en Verheven is Hij), natuurlijk met Zijn oneindige Wijsheid, wist dat het gebed eerder een grote steun zou zijn dan een zware last zoals sommige mensen dat helaas voelen tegenwoordig.

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft gezegd: “Maar na hen volgen andere generaties, die de salaat achterwegen lieten en de begeerten volgen. Daarom zullen zij verlies tegemoet zien. Behalve wie berouw toont en gelooft en goede daden verricht.” (19:59-60)

Het gedenken van Allah (Geprezen en Verheven is Hij), en daarmee het gebed, voedt juist het hart en is een manier om vrede te verkrijgen. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: “En onderhoudt de salaat om Mij te gedenken.” (20:14)

Dit was juist wat de Moslims hard nodig hadden in die tijd, en uiteraard nog steeds. 

We worden 5 keer per dag eraan herinnert dat we ons moeten keren tot alleen Allah. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: “Waakt over de salaat en (in het bijzonder) over de middelste salaat (Asr). En staat voor Allah in ootmoed.” (2: 238)

Het gebed is een manier om constant nederigheid te tonen tegenover Allah (Geprezen en Verheven is Hij). Khoeshoo’ (nederigheid) is een heel belangrijk onderdeel van het gebed. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt:“Waarlijk, de gelovigen slagen. Degenen die nederig zijn in hun Salaat.” (23:1-2)

Om de rituelen van het  gebed zomaar te verrichten vervult men de verplichting van het gebed  niet.  Men behoort oprechtheid  en nederigheid te voelen in het hart opdat het gebed geaccepteerd wordt InshAllah. Men kan dit bereiken als men volledig bewust is van de positie waarin hij/zij zich nu verkeerd en concentreert op hetgeen hij zegt aan Dua in de verschillende houdingen die men aanneemt tijdens het gebed. 

Het stelt ons in de gelegenheid om vergeving te vragen en bewust te zijn van onze zonden en daden. De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “ De vijf gebeden en tussen twee vrijdagen is een boetedoening voor de zonden behalve voor de grote zonden.” (Moeslim)

De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei ook: “Alle nakomelingen van Adam zijn onderhevig aan zonden, maar de beste van degene die zonden begaan, zijn degene die vergiffenis vragen.” (Tiermidhie en Ibn Maadjah)

Het is dus een feit dat we, zelfs de beste onder ons, fouten begaan. De beste wijze om die fouten te wissen is door berouw te tonen en vergeving te vragen. Het gebed is één van de vele manieren waardoor Allah (Geprezen en Verheven is Hij) ons vergeeft, zoals wordt aangegeven in de 2 voorgaande Ahadith. Het gebed is een regelmatige manier om vergiffenis te vragen en het helpt ons om steeds weer tot Allah te keren waardoor we onze zonden kunnen overkomen InshAllah. Nogmaals alleen als wij oprecht zijn in onze gebeden en realiseren wat het gebed inhoudt.

De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) vergeleek het gebed met een rivier, hij vroeg de sahahaba´s als men zich 5 keer per dag zou wassen, of er dan nog vuiligheid zou overblijven. De shahaba´s antwoorden hierop dat dit niet het geval zou zijn en men dan geheel rein is. De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei toen dat dit hetzelfde gold voor het gebed, als men 5 keer per dag het gebed verricht (en dit moet natuurlijk gebeuren met de juiste intentie en met volle overgave) men gereinigd zal worden van zonden net zoals men gereinigd wordt van vuiligheid als men zich 5 keer per dag wast.

Ook deze hadith laat ons zien de waarde van het gebed zien en hoe het ons reinigt. We moeten het daarom ook niet zo luchtig nemen. Ieder mens begaat zoveel fouten op een dag dat het gebed, wat blijkt uit de boven genoemde Ahadith, ons helpt die kleine fouten te wissen en zo alles in principe een beetje in balans houdt. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: “Voorwaar, het gebed weerhoudt van ondeugd en kwaad.” (29: 45)

Als we ons bewust bezig houden met het gebed zullen we ook bewust bezig zijn met ons leven. We zullen realiseren dat voor elke daad die we verrichten, verantwoordelijk worden gesteld, waardoor we op onze hoede blijven voor slechte of twijfelachtige zaken. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: “Inderdaad voorspoedig zijn de gelovigen die ootmoedig zijn in hun gebeden.” (23:1-2)

Verder heeft de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ons ook ingelicht over de deugden ná het gebed: “De Engelen zullen Allah´s vergeving vragen voor degene (die net het gebed heeft verricht)  zolang deze  blijft zitten  op zijn/haar Moesallah (gebedsplaats) en geen Hadath verricht (windje laat). Ze (de engelen) zeggen: “Oh Allah, Vergeeft U hem/haar, Oh Allah, weest U hem/haar Genadig.” (Boekharie)

Een ander punt is, dat het eerste waarover wordt gevraagd op de Dag des Oordeels, het gebed zal zijn. We worden gevraagd of we al onze verplichte gebeden hebben verricht. Ook dit punt laat zien hoe belangrijk Allah (Geprezen en Verheven is Hij)  het gebed acht. Het was de eerste verplichting (ná de geloofsgetuigenis) die werd gesteld en het zal het eerste zijn waarnaar wordt gevraagd op de Dag des Oordeels!

De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft ook gezegd: “Hetgeen dat staat tussen de mens en ongeloof, is het gebed.” (Moeslim, Aboe Dawoed, Nasaa-ie)

Het is zo ontzettend belangrijk dat we het contact met Allah (Geprezen en Verheven is Hij) onderhouden. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt:

“Draag voor (O Moehammad) wat aan jou in het boek geopenbaard is en onderhoudt de salaat. Voorwaar, de salaat weerhoudt van de gruweldaad en het verwerpelijke. Zeker, het gedenken van Allah (de salaat) is groter en Allah weet wat jullie bedrijven.” (29:45)

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft ons gebed niet nodig, Hij is vrij van alle behoefte. Hij wordt er niet beter of slechter van als we ons gebed niet verrichten. Wij zijn het die er profijt van zullen hebben, want al het goede dat we doen daar zullen wij uiteindelijk de voordelen van krijgen en al het slechte dat we doen ook daar zullen wij de nadelen van ondervinden. De voordelen en zegeningen die iemand verkrijgt van het gebed zijn onmeetbaar.

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt:“En vraagt (Allah) om hulp door middel van geduld en de salaat. En voorwaar, dat is zwaar, behalve voor de ootmoedige. (Zij zijn) degenen die ervan overtuigd zijn dat zij hun Rabb zullen ontmoeten en dat zij tot Hem zullen terugkeren.”

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft het ons eigenlijk heel gemakkelijk gemaakt. De gebeden waren oorspronkelijk  50 gebeden maar werden gereduceerd tot 5 gebeden met als beloning dat men hasanaat (zegeningen)  verkrijgt van 50 gebeden. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) weet dat wij niet in staat zijn 50 gebeden uit te voeren in een dag, sommige van ons hebben nu al moeite om de 5 gebeden uit te voeren.  Allah (Geprezen en Verheven is Hij)laat ons hiermee zien dat het gebed zo ontzettend belangrijk is en dat Hij het ons alleen maar gemakkelijk heeft gemaakt door het enigszins te verlichten voor ons.  Als we dat contact, dat we verkrijgen door het gebed te verrichten, afbreken, ontkennen we dan niet de gunsten die Allah (Geprezen en Verheven is Hij) ons heeft gegeven?

Het is zoals jullie hebben gelezen heel belangrijk dat we ons concentreren tijdens het gebed. We maken op, uit de Sunnah van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem), dat we tijdens het gebed ook op ons gemak moeten zijn. We behoren niet te slaperig, te hongerig te zijn of  last van het weer te hebben. Zelfs als we reizen hebben we toestemming gekregen het gebed te verkorten en zelfs samen te voegen. 

Zelfs tijdens de oorlogen of in periode van vrees zijn er speciale aangepaste gebeden.  Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt: “En als jullie (een aanval) vrezen, (verricht de salaat dan) lopend of rijdende en als jullie dan in veiligheid zijn, gedenkt dan Allah omdat Hij jullie heeft onderwezen wat jullie voorheen niet wisten.” (2:239)

en

“En als jij bij hen bent (O Moehammad) en hen in de salaat voorgaat, laat dan een groep van hen met jou (in de salaat) staan, en laat zij hun wapens dragen en als zij zich in Sadjah neerbuigen, laat zij dan achter jullie zijn. En laat dan een andere groep komen (dus na de eerste raka´ah) die de salaat nog niet verricht heeft en laat hen de salaat met jou verrichten (dus de tweede Raka´ah) en laat hen hun voorzorgsmaatregelen treffen en hun wapens dragen. De ongelovigen verlangen ernaar dat jullie niet op jullie wapens en goederen zouden letten zodat zij jullie met één beweging weg zouden vagen. En het is geen zonden voor jullie om, indien jullie last hebben van de regen of indien jullie ziek zijn, jullie wapens neer te leggen. En treft jullie voorzorgmaatregelen.” (4:102)

In het geval het eten wordt geserveerd vóór het gebed, behoren we eerst te eten en dan het gebed te verrichten, zodat we tijdens het gebed niet steeds aan het eten zullen denken en dus niet afgeleid worden. In het geval we nodig naar het toilet moeten, dat we dan eerst naar het toilet gaan en daarna het gebed verrichten zodat we ons niet ongemakkelijk zullen voelen tijdens het gebed. 

Het vasten, de Hajj en het geven van aalmoezen zijn onderdelen van de Islam, die men op bepaalde tijdstippen uitvoert. De Hajj kan verricht worden in een bepaalde maand van het jaar. De Zakaah wordt vóór het einde van het islamitische jaar betaald en het vasten is in de maand Ramadan, ook eens per jaar. 

Uiteraard zijn er vele ander mogelijkheden om te vasten, umrah te verrichten of zakaah te betalen maar de verplichtingen kunnen dus maar op bepaalde, vastgestelde, tijdstippen worden uitgevoerd. 

Daarentegen wordt het gebed constant, het gehele jaar door verricht, het hele leven lang.  Het maakt niet uit of diegene rijk of arm is, machtig of niet. Zelfs als men ziek is, heeft Allah het voor ons vergemakkelijkt, door toe te laten dat men dan zittend of zelfs liggend het gebed kan verrichten. In de Koran staat: “Voorwaar, Ik ben Allah. Er is geen god dan Ik. Aanbid Mij daarom en onderhoud de salaat om Mij te gedenken.” (20:14)

De enige personen die het gebed niet kunnen verrichten, zijn de vrouw die menstrueert en de vrouw die net is bevallen (de kraam periode is niet meer dan 40 dagen). Dit zijn de enige 2 uitzonderingen dat men niet kan bidden. Het laat alleen maar zien hoe ontzettend belangrijk het gebed is. Soms vergissen we ons hierin. We denken vaak dat het een last is maar zo behoren we het niet te zien. Het is een gift van Allah (Geprezen en Verheven is Hij) voor vele redenen.

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft ons gecreëerd en daarom is Hij degene Die weet wat wij als mens nodig hebben. We moeten daarop vertrouwen. Al deze punten die werden aangegeven in de Koran en de Sunnah, geeft ons inzicht hoe we dichter tot Allah (Geprezen en Verheven is Hij) kunnen komen en onszelf kunnen sterken in ons geloof. Ik hoop dat Allah (Geprezen en Verheven is Hij) onzen harten opent en ons standvastig maakt in onze religie. Ameen!

Ten slotte wilde ik eindigen met een prachtige Hadith Qudsi: Abu Hurairah (Allah’s welbehagen zij met hem) heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem)heeft gezegd: “Eenieder die vijandigheid toont jegens een van mijn dienaren zal met Mij in conflict zijn. Mijn dienaar zal dichter tot Mij komen door het uitvoeren van de verplichtingen welke Mij zeer geliefd zijn. Mijn dienaar zal steeds dichter tot Mij komen door middel van vrijwillige daden, totdat Ik van hem houdt. Wanneer Ik van hem hou zal Ik zijn gehoor zijn waarmee hij hoort, het zicht zijn waarmee hij ziet, de hand zijn waarmee hij toeslaat en de beweging waarmee hij zich voortbeweegt. Als hij Mij iets vraagt dan zal Ik hem dat geven, als hij toevlucht zoekt bij Mij dan zal Ik hem een schuilplaats verschaffen. Ik zal niet zo aarzelen zoals ik aarzel bij het nemen van Mijn dienaars ziel. Hij verafschuwt de dood en Ik houd er niet van hem te deren.” (Boekharie)

Gebruikte bronnen:  

 

  • Koran
  • Studies in Islam door Mumtaz Motiwala en edited door Bilal Philps
  • Islamic studies boek 2 door Bilal Philips
  • Artikel The Importance of Prayer van Jamaal al-Din Zarabozo
  • Artikel Abondoning Prayer
  • Fiqh al Sunnah 

 

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN