Bibliotheek

'Al-Karaama' ('heiligheid')

1140 keer gelezen

'Al-Karaama' ('heiligheid')

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Lof zij Allah (Geprezen en Verheven is Hij), Hij zij geprezen en geëerd, Hij vult de aarde en de Hemelen en wat daar tussen zit en Hij vervult al hetgeen je wilt.

Gezegend en vrede zij met de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) der menselijkheid die Allah (Geprezen en Verheven is Hij) gezonden heeft als Barmhartigheid voor de mensheid.

Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft gezegd in  "soera-t-Yunus" (hoofdstuk "Yunus") vers 62-64: "Waarlijk, de volgelingen van Allah, die hoeven niet te vrezen en niet te treuren. Want degenen die geloofden en Allah vreesden ("godvrezend" waren); zij kunnen zich verheugen op het hedendaagse leven en dat in het hiernamaals. De  Woorden van Allah kennen geen verandering; dat is de geweldige overwinning."

Dus een "wali" (volgeling) is de (goed)gelovige (vrome) dienaar die "godvrezend" (Allah (Geprezen en Verheven is Hij) respecteert, eerbiedigt en gehoorzaam is) is en die Allah (Geprezen en Verheven is Hij) erkent en in Hem gelooft en in Zijn Eigenschappen (Schone Namen!) en Hem gehoorzaam is; die de zonden en de zaken die afkeurenswaardig zijn vermijdt, die zich houdt aan de "sunnah" (de gewoonten,tradities) en de wettelijke regels.

En als je bovengenoemd vers overdenkt, dan constateer je dat de "volgelingen van Allah"(de "'awliya'") degenen zijn die zich overgeven aan Allah (Geprezen en Verheven is Hij) en die "godvrezend" zijn ( dus Allah (Geprezen en Verheven is Hij) eerbiedig zijn, respecteren en eren en aanbidden en Hem gehoorzaam zijn).

En Allah (Geprezen en Verheven is Hij) op Zijn beurt zorgt ervoor dat hun harten geen angst kent, en geen droefenis (of verdriet) en dat zij (altijd) opgewekt en blij zijn doordat Hij ervoor zorgt dat zij geluk en weerspoed vinden in hun leven in het hedendaags en in het hiernamaals.

En er wordt overgeleverd in een "hadith Qudsi" (d.w.z. een goddelijke overlevering) via "Abu Hurairah" (Allah’s Zegen zij met hem) dat (hij zei):

"de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd": "Allah (Geprezen en Verheven is Hij) heeft gezegd": "Wie iemand anders volgt dan Mij, die verklaar Ik de oorlog, (en de betekenis hiervan is dat hij zich wreekt op hem door datgene wat hij Hem aangedaan heeft) en de goedgelovige dienaar die Mijn Nabijheid zoekt is Geliefd bij Mij door zijn toewijding en Mijn dienaar (degene die Mij aanbidt) die zal altijd Mijn Nabijheid blijven zoeken door veel extra gebeden voor Mij te verrichten totdat Ik Hem Lief heb;...en als ik hem Lief Heb dan ben  Ik zijn oor, waarmee hij hoort (dus zorg ik ervoor dat hij Mij nog meer gehoorzaam is); en zijn oog waarmee hij ziet, zijn voeten waarmee hij loopt en als hij Mij iets vraagt dan geef ik hem dat en als Hij om Mijn Hulp vraagt, dan krijgt hij die (hulp)".  (overgeleverd in "Bukhari")

En iets anders wat Allah  (Geprezen en Verheven is Hij) zijn goedgelovige dienaren in dit leven laat beleven (meemaken) is het hem tonen van een "visioen", die alleen een vrome en rechtschapen gelovige ten deel kan vallen of getoond wordt

Geprezen zij Allah (Geprezen en Verheven is Hij), Die degene die Hem gehoorzaam is beloont in het Heden en het Hiernamaals. En Allah’s Zegen en Vrede zij met de Heer der Gelovigen en Volgelingen van onze Profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem)  en al zijn familie en (metgezellen) volgelingen en degenen die (zich aan) Zijn "sunnah" volgen (houden)

In veel islamitische landen en ook in Europa beweren sommige mensen dat zij tot de mensen behoren die het goede verrichten en navolging dienen en dat zij tot de heiligen behoren. Daarom moeten wij weten wat "heiligheid" precies inhoudt.

Geleerden hebben dit beschreven als iets wat ongewoon is, wat Allah (Geprezen en Verheven is Hij) toont via zijn rechtschapen, vrome, (goed)gelovige dienaren, zonder een of andere boodschap, en die genoemd is in het Heilige Boek (Qor'an) en de "Sunnah"van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem).

Voorbeelden hiervan in de Heilige Qor'an zijn voor de gelovige mensen het verhaal van de heilige Miriam ("Maria") , die door Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zonder enige aanleiding (reden) is voorzien met een kind, de Profeet "Isa" (Jezus, vrede zij met Hem), zonder te zijn geraakt door een man (d.w.z. zonder gemeenschap te hebben gehad met een man!) en er vielen tot haar verse dadels uit (uit)gedroogde palmbomen en zij werd toegesproken door haar kind ("Isa"/Jezus (as)) uit haar buik (baarmoeder).

Een ander voorbeeld is het verhaal van "de mensen van de grot" ("ahl al-kahf"). En in de "Sunnah" kun je nalezen het verhaal van de 3 personen die hun toevlucht en beschutting zochten in de grot; het verhaal van de dienaar "Djoeraydj" en wie de boeken over levensverhalen en biografieën naleest die vindt nog meer van dit soort "heiligheden" hierin terug.

Beste moslimbroeder en -zuster

Als je weet en ontdekt wat het begrip "volgeling"(goedgelovig, vroom mens) betekent en het begrip "heilige", dan weet je wat het verschil is tussen een "heilige" en de "dadjal" (de valse profeet) en het verschil tussen "volgelingen" van de Barmhartige (Allah (Geprezen en Verheven is Hij)) en de "volgelingen" van Satan.

Want de "volgelingen" van de Barmhartig (Allah (Geprezen en Verheven is Hij)) die worden door Hem gezegend (geheiligd) en de "volgelingen" van de Satan, die worden door hem bezeten en overmand waardoor zij Allah (Geprezen en Verheven is Hij) vergeten en Hem door zijn (Satans) toedoen ongehoorzaam zijn.

En van deze personen zie je misschien soms ongelovige zaken die je verbazen (of versteld doen staan), maar geloof ze niet zolang als ze niet het gebed verrichten, en de "zakat" volbrengen; ook al zouden zij jou iets vertellen van hetgeen voor anderen verborgen is.

De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) werd ooit gevraagd over waarzeggers en Hij zei: "zij stellen niets voor"; en zij (die hem dat vroegen) zeiden: "maar toch, vertellen zij ons soms waarheden (overzaken die uitkomen)". Toen zei de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): "Dat is waar; zij bedienen zich van geesten die deze waarheden/gebeurtenissen oppikken en deze aan hen (hun volgelingen) verkondigen en met deze waarheden vertellen zij ook honderden leugens".  (Vermeld in "Bukhari"). 

Dus de trouwe, gelovige dienaar moet weten dat er niemand is die je kan zegenen, helpen, liefhebben, voorzien in je levensonderhoud, doen sterven en weer tot leven roepen behalve ALLAH (GEPREZEN EN VERHEVEN IS HIJ)

De Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "wie zich tot waarzeggers (toekomstvoorspellers) wendt en hen raadpleegt en hen gelooft in hun waarzeggerij en kunsten die is ongelovig van het geen over Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) is neergedaald".

En de waarzegger is degene die beweert het verborgene te kennen, maar niemand is beter op de hoogte van het  verborgene dan ALLAH (GEPREZEN EN VERHEVEN IS HIJ).

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN