Bibliotheek

Jouw H’adjj-tassen

Door Abou Sayfoullah Al-Maghribie
819 keer gelezen

Jouw H’adjj-tassen

“…En Allah heeft voor de mensen de H’adjj (bedevaart naar Mekkah) verplicht gesteld, (voor hen) die in staat zijn (betreffende gezondheid en financieel) daarheen op weg te gaan. En wie ongelovig is: Allah heeft geen behoefte aan de ‘Aalamien (werelden: mensheid, djinn en alles wat bestaat).” Soerat Aal ‘Imraan (3), aayah 97.

Bij de planning van jouw h’adjj zul je vele voorbereidingen moeten treffen. Wanneer de reis nadert zul je overgaan tot het inpakken van je koffer om de mooiste reis in je leven te maken. Je wilt jezelf goed voorbereiden op de reis en denkt dan aan alle toeters en bellen. Maar je moet je beperken tot het meenemen van het minimum aantal aan spullen zodat je niet overladen wordt door onnodige dingen. De meesten komen toch terug met zoveel spullen en beseffen dan pas dat zij niet veel spullen vanuit Nederland hadden moeten meenemen, want je vind in het centrum van de wereld (Mekkah) alle benodigdheden. Zelfs levensmiddelen als pindakaas en muntbladeren (na’na’) zijn daar te vinden.

We praten dus niet over cup-a-soup, geurtjes, kleding, h’idjaabs, schoenen etc.

Bij het inpakken van je reiskoffer moet je denken aan essentiële zaken, zoals belangrijke documenten en medicatie. 

Denk er altijd aan dat de h’adjj-reis opzichzelf een reis is die de mensen bijbrengt dat ze de wereld zullen verlaten met simpelweg een wit kledingstuk en met een koffer van h’asanaat (goede daden) en sayyie-aat (slechte daden). 

Op het moment dat je je koffer gaat inpakken, dien je rekening te houden met de juiste inhoud.

Het is onnodig dat de mannen ih’raams en sandalen vanuit Nederland meenemen als zij eerst naar Medinah gaan. Daar kun je voor veel minder geld een goede ih’raam en goede sandalen kopen.

Bij het inpakken dien je echt bij jezelf 10 keer na te gaan of de spullen die je mee hebt genomen daar nodig zijn. Gebedskleden, veel islamitische kleding, t-shirts, slaapzakken, tenten etc. 

Vergeet niet voordat je vertrekt om een testament op te stellen, en indien nodig door een notaris te laten legaliseren, dit zal je nalatenschap beschermen.

Kleine reistas

Neem een kleine doch stevige nylontas mee die je of om je nek kunt hangen of om je heup kunt bevestigen onder de ih’raam. Diefstal komt helaas voor tijdens de h’adjj. 

Bewaar uw belangrijkste en essentiële spullen in deze tas:

- Reistickets; 

- Een fotokopie van je paspoort en visum, omdat je paspoort bij aankomst overhandigd zal worden aan de "h’adjj-office te Jeddah"; 

- Shahaadah certificaat (indien je een bekeerling bent. Dit kan worden verkregen bij een ambassade van een islamitisch land of bij uw plaatselijke moskee); 

- Het adres van het hotel in zowel Mekkah als Medinah (geschreven in het Nederland/Engels en het Arabisch); 

- Medicijnen (pijnstillers en noodzakelijke medicijnen); 

- geld; 

- Kijkbril, zonnebril, oordopjes, contactlenzen.

Jouw rondtrek h’adjj-tas 

Voor de vijf dagen van de h’adjj, en het reizen tussen Mina, Moezdalifah, ‘Arafat, terug naar Mina en Mekkah, heb je een kleine tot middelgrote lichtgewicht tas nodig die gemakkelijk te vervoeren is. Een rugzak die niet al te groot is, is ideaal. Alles wat groter is zal een grote rompslomp voor je zijn, omdat je van de ene naar de andere plek gaat en je bagage dan moet meeslepen.

Voordat je begint met inpakken, dien je te kijken naar wat je werkelijk nodig zult hebben in de vijf dagen van de H’adjj. De man zal zijn eigen ih’raam dragen en de vrouw draagt normale kleding (die dient te voldoen aan de islamitische richtlijnen). Neem indien nodig het volgende mee in je tas: 

- Voor de vrouw, een tweede volledige set kleding (goedkope wegwerp onderkleding, ‘abayah. khimaar en sokken). Meer kleding dan dat je zelf draagt is overbodig.

- Voor de vrouw, een lichte trui of een sjaal die je eventueel kunt gebruiken als een deken voor de koude nacht in Moezdalifah.

- Voor de zusters die een niqaab dragen een extra niqaab.

- Voor de man, islamitische kleding, t-shirt en onderkleding, een pet of iets dergelijks voor wanneer je uit de ih’raam gaat i.v.m. de zon die dan op je geschoren hoofd kan branden.

- Een kleine handdoek. 

- Geurloze lotion of vaseline.

- Een kleine paraplu tegen de zon: een lichtgekleurde die het zonlicht weerkaatst in plaats van een donkere die licht absorbeert.

- Kleine zaklamp.

- Toiletpapier. 

- Tandenborstel, miswaak en tandpasta. 

- Snacks, zoals energie bars, gedroogde vruchten en noten. 

- Een hervulbare fles voor water. 

- Een spuitflacon is onmisbaar voor het maken van woedhoo-e, want het bereiken van de kranen kan moeilijk zijn door de drukte. 

- Een boekje waarin de h’adjj-rituelen zijn uitgelegd.

- Een kleine Qor-aan en kleine boeken met smeekbeden enz. 

- Neem contact op met je reisagent om te vragen of zij maaltijden, bedden en dekens verzorgen, anders moet je wellicht een luchtbed, slaapzak of een lichte deken meenemen. 

- Een zeil om een afscheiding tussen mannen en vrouwen te realiseren, mocht dat nodig blijken. 

- Essentiële medicijnen en een kleine eerste hulp-kit, pijnstillers, buiktabletten, pleisters enz. 

- Toiletartikelen zoals deodorant voor wanneer je uit de ih’raam gaat (vrouwen dienen geen lekkere geur te gebruiken in aanwezigheid van niet-mah’ram mannen!).

- Voor de man een lekkere geur misk voor wanneer je uit de ih’raam gaat.

Een imaan-box

Dit is niet een fysieke tas, maar het is datgene wat je in je hart draagt als je begint met de h’adjj-rituelen. Het belangrijkste wat je meeneemt is TAQWA, een bewuste angst en eerbied voor Allah (de Verhevene) Die in de Qor-aan zegt (Nederlandstalige interpretatie van de betekenis): "En neem proviand mee, en de beste proviand is taqwa, vrees Mij daarom, o jullie bezitters van verstand.” Soerat Al-Baqarah (2), aayah 197.

Andere zaken die je in de imaan-box moet hebben zijn de juiste voornemens (intentie, niyyah). Waarom ga je op h’adjj in de eerste plaats? Het antwoord op die vraag moet zijn dat je het bevel van Allah en Zijn rechten nakomt. 

Een ander essentieel onderdeel van de imaan-box die niet materieel is zoals de inhoud van de h’adjj-tas, is vroomheid, gehoorzaamheid aan Allah (de Verhevene) en het opvolgen van de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in de rituelen van de h’adjj en het bewustzijn van de vruchtbare wijsheden van de h’adjj. 

Nu dat jouw koffers zijn ingepakt en bij de deur zijn geplaatst, dien je het vertrouwen te stellen in Allah en ervoor te zorgen dat je behoedzaam blijft tijdens de rituelen van de h’adjj ter wille van je eigen veiligheid en de veiligheid van andere reizigers. 

Vergeet niet om het materiële afval op te ruimen en het immateriële afval in de bak van berouw te verbergen. 

Moge Allah jouw H’adjj vergemakkelijken en accepteren.

Maandblad Wij Moslims, Jaargang 7, Nr. 11


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN