Bibliotheek

Voorbereiding op de H’adjj

Door Aboe Yoesoef
1485 keer gelezen

Voorbereiding op de H’adjj

 

“…En Allah heeft voor de mensen de H’adjj (bedevaart naar Mekkah) verplicht gesteld, (voor hen) die in staat zijn (betreffende gezondheid en financieel) daarheen op weg te gaan. En wie ongelovig is: Allah heeft geen behoefte aan de ‘Aalamien (werelden: mensheid, djinn en alles wat bestaat).” Soerat Aal ‘Imraan (3), aayah 97.

Als jij een van die gezegende individuen bent die in staat is om daarheen op weg te gaan, dan dien je de tijd te nemen om jezelf goed voor te bereiden voordat je deze belangrijke reis gaat maken. Als je eenmaal de intentie hebt om op H’adjj te gaan, herinner dan altijd dat dit een oproep is van Allah (de Verhevene) en een verplichting die Hij jou heeft opgelegd om te vervullen. Maak jezelf niet wijs dat jij de bedevaart kunt verrichten omdat jij dat besloten heeft, of omdat jouw jaarlijkse vakantie precies valt in de maand van Dzoel l-H’iddjah. Het is van Allah (de Verhevene), Hij heeft jou gekozen onder die vele miljoenen moslims, en waarlijk, dit is Zijn Gunst en Genade voor jou. 

Nadat we onze verplichting beseffen is het van wezenlijk belang dat we onze bedevaart niet licht opvatten. Onze liefde voor Allah (de Verhevene) en Zijn oproep aan ons hebben ons in staat gesteld om deze reis te ondernemen – dus dienen we er het beste van te maken! Er is overgeleverd dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft: “Van een ‘Oemrah tot de volgende is een vergoeding voor al wat er tussen kwam, en een geaccepteerde H’adjj brengt niet minder beloning dan het Paradijs.” Overgeleverd door Al-Boekhaarie, 1773; Moeslim, 1349.

Aldus is een goede voorbereiding zeer belangrijk; dit is de reis van ons leven die we misschien maar een keer in ons leven kunnen verrichten. We dienen daarom voor vertrek te doen wat we kunnen om een goede bedevaart te verrichten, en inshaa-e Allaah wordt het een geaccepteerde H’adjj waardoor Allah (de Verhevene) ons het Paradijs laat binnengaan. 

Nadat we de gewichtigheid ervan begrijpen, dienen we deze reis zo veel als mogelijk stressvrij te maken. We dienen het gemakkelijk en comfortabel te maken zodat we ons kunnen concentreren op het enige doel ervan – al-Djannah! 

Op H’adjj gaan is geen gemakkelijk proces zoals men wellicht wil geloven. De beproevingen en testen kunnen van meet af aan beginnen. Wees niet nonchalant; alles wat je doet ter voorbereiding zal weerspiegelen in de tijd die je doorbrengt in Mekkah en Madinah. Dus wees nauwkeurig in elk aspect van jouw planning. Problemen komen voor. Commercieel is er corruptie binnen deze markt en als consumenten kunnen we opgelicht worden. Als we op H’adjj gaan vertrouwen we op mensen die werkzaam zijn in deze markt, maar er zijn ook malafide reisbureaus: sommige zijn niet correct gecertificeerd of bevoegd om h’adjj-pakketten te verkopen, sommige verkopen visa die in feite gratis zijn, en sommige zijn helemaal niet geïnteresseerd om de beloofde service waar te maken. 

Logischerwijs kunnen menselijke fouten ook leiden tot problemen. Sommige kunnen we (inshaa-e Allaah) voorkomen zoals brand, paniek en ziekte. Maar over sommige hebben we helaas geen controle zoals verkeersongelukken, hotels die instorten (ja, u leest het goed!) en diefstal. 

De sleutel tot een succesvolle reis is daarom – naast het vertrouwen op Allah (de Verhevene) – voldoende plannen, onderzoeken en voorbereiden zodat we de vele problemen en nare situaties die zich voor kunnen doen kunnen voorkomen, en het is van wezenlijk belang dat we voldoende tijd, moeite en energie hier in steken. Des te meer we leren, des te meer we ons bewust worden. Hoe meer we organiseren, hoe soepelere onze reis zal zijn, waardoor we tijd hebben om de rituelen correct en geconcentreerd op ons doel kunnen uitvoeren. Aldus, als een pelgrim, zijn er een aantal dingen die we dienen te weten en doen om het maximale uit onze H’adjj te halen. 

Een h’adjj-pakket kopen:

 • Koop geen h’adjj-pakket bij een organisatie welke niet gecertificeerd is door het Ministerie van H’adjj. Zie http://www.hajinformation.com
 • Zorg er voor dat je alle details van jouw pakket krijgt voordat je koopt. Vragen die je kunt stellen zijn:

- Welk soort accommodatie wordt er aangeboden?

- Hoe lang zul je in Mekkah en Madinah blijven? 

- Is het pakket inclusief vervoer naar en van Mekkah en Madinah?

- Hoe ver is het hotel van de H’aram in Mekkah en Madinah?

- Met hoeveel mensen moet je de hotelkamer delen? 

- Is de prijs van het pakket inclusief maaltijden op alle plaatsen van verblijf?

 • Bevestig dat er aan eventuele speciale vereisten voldaan wordt, zoals faciliteiten voor invaliden, liften in hotels en dieetvoorschriften.
 • Zorg ervoor dat je een geschreven kopie hebt van de voorwaarden en details van het pakket, inclusief jouw reisbeschrijving, en neem dit mee op jouw reis. 

Gezondheid:

 • Zorg ervoor dat je in goede conditie bent, neem voldoende rust en zorg ervoor dat je fit bent, en weet dat er een behoorlijke hoeveelheid wandelen bij komt kijken en het klimaat is ook veel warmer. 
 • Informeer jouw huisarts dat je gaat. Controleer dat je de nodige vaccinaties of aanvullende hebt voor jouw bedevaart en dat je jouw vaccinatiekaart bij je hebt.
 • Zorg er voor dat je ruim voldoende medicijnen meeneemt (indien je die gebruikt) zodat je genoeg hebt voor de hele h’adjj-periode. Medicijnen dienen duidelijk gelabeld te worden voor elk individu. 
 • Zorg er voor dat je een goede kwaliteit schoenen of slippers hebt omdat je behoorlijke afstanden zult moeten lopen, koop daarom geen goedkope slippers! 

Veiligheid:

 • Neem geen grote hoeveelheden en onnodige bagage mee. 
 • Zorg er voor dat je jouw bagage duidelijk markeert met jouw volledige naam en contactadres.
 • Houd waardevolle en belangrijke documenten (o.a. kopie van uw paspoort en visum) altijd bij je, wellicht in een buidel om je middel. Wees altijd op je hoede voor dieven, ook tijdens het gebed en de tawaaf. 
 • Gebruik geen kooktoestellen buiten keukens of speciaal daarvoor bedoelde faciliteiten, omdat brand gemakkelijk kan uitbreken.
 • Volg de officiële regels van de Saoedische autoriteiten.
 • Maak gebruik van de aangegeven tunnels wanneer je van Mina naar de djamaraat gaat. 
 • Vermijd zo veel als mogelijk de drukte en ga op de rustigere periodes voor de steniging van de djamaraat en neem geen bagage mee, volg het eenrichtingssysteem en duw/dring niet.

Hulp:

 

 • Bezoek de beschikbare diensten voor de pelgrim/reiziger op het internet;
 • Neem een lijstje mee met alle belangrijke telefoonnummers, zoals;

 

- Nederlandse Ambassade te Riyadh - +966 1 4880011

- Ministerie van H’adj, Jeddah - +966 2 665 5811

- Ambulance - 997

- Politie - 999

- Verkeersongelukken 993

- Brand - 998

- Achterblijvende familieleden die gewaarschuwd moeten worden bij eventuele problemen

Het meest belangrijke voor alle kwesties: vertrouw niet op geruchten en volg niet blindelings anderen. Neem de tijd om zelf te lezen in betrouwbare boeken waar de H’adjj om draait en wat je kunt verwachten, leer wat er van jou verwacht wordt en hoe je problematische situaties kunt vermijden. 

Moge Allah de Verhevene jou een gemakkelijke, comfortabele en succesvolle bedevaart schenken, en vergeet ons en andere broeders en zusters niet in jouw doe’aa-e!

Maandblad Wij Moslims, Jaargang 7, Nr. 11

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN