Alle lof zij Allah, de gebeden en de vredesgroeten zijn met onze profeet…voorts:
Er zijn verschillende manieren die wij in onze huidige tijd verwaarlozen en soms hebben wij er zelfs nooit van gehoord terwijl deze erg belangrijk zijn en tot onze Islamitische manieren behoren. Eén van deze etiquette zijn de manieren die een moslim(a) zich eigen dient te maken bij samenkomsten met zijn eigen broeders en zusters.
Als we naar onze bijeenkomsten vandaag de dag kijken, dan is te merken dat deze niet vrij zijn van roddels, laster en het zoeken naar de fouten van anderen. Tevens worden tijdens vele ontmoetingen kuise reine gelovige vrouwen van ontucht en andere zondes beschuldigd.
Omdat de leeftijd van de mensen beperkt is, dienen zij hun tijd goed te benutten met gehoorzaamheid aan hun Rabb, vóórdat een Dag zal komen waarbij spijt geen enig nut en voordeel zal hebben: “En waarschuw hen voor de Dag van spijt, wanneer de zaak bepaald is; zij zijn onachtzaam en zij geloven niet.” Soerat Maryam (19), aayah 39.
Onze geliefde profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Elke groep mensen die van een zitting opstaan terwijl zij Allah niet gedenken, het is net of zij opstaan van het nuttigen van een bedorven kadaver van een ezel en het zal spijt voor hen zijn.” Overgeleverd door Aboe Daawoed.
De zittingen van dzikr zijn de bijeenkomsten waaraan de engelen plaatsnemen, terwijl de bijeenkomsten van onzinnige praat en onachtzaamheid de bijeenkomsten van de shayaateen zijn. Het is aan de dienaar om te kiezen welke bijeenkomst hij prefereert.
1. De manieren m.b.t. bijeenkomsten beginnen met het vragen om toestemming (als de bijeenkomst toestemming vergt) om daaraan deel te nemen.
Allah (de Verhevene) zegt: “O jullie die geloven! Gaat geen huizen binnen, behalve jullie huizen, totdat jullie toestemming hebben gevraagd en salaam hebben gegeven aan haar bewoners.” Soerat An-Noer (24), aayah 27.
Het rustig op de deur aankloppen en het vermijden van het te hard kloppen!
Wij moeten helaas bekennen dat vele Islamitische manieren nagelaten worden en zelfs vreemd zijn geworden bij velen van ons. Tot de manieren van het vragen van toestemming om binnen te komen behoort:
- Het rustig op de deur aankloppen en het vermijden van hardheid, want op de deuren van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) werd er met nagels aangeklopt.
- Het vragen om toestemming om binnen te komen dient drie keer te geschieden. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Het vragen om toestemming dient drie keer te geschieden als je toestemming krijgt (ga dan naar binnen) en keer anders terug.” Moettafaqoen ‘Alayh.
- Degene die toestemming vraagt om binnen te komen dient niet recht voor de deur te staan maar dient aan de linker of rechterkant van de deur te staan. Er is overgeleverd van Bieshr (moge Allah tevreden met hem zijn) dat hij zei: “Als de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bij een deur kwam, stond hij niet voor de deur maar ging (hij) aan de rechter of linkerzijde staan.” Overgeleverd door Aboe Daawoed.
Het vragen om toestemming om binnen te komen is opgesteld totdat men de andere persoon achter de deur kan zien. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Het vragen om toestemming is opgesteld om de mogelijkheid te krijgen om te kijken.”
- Degene die om toestemming vraagt, wordt geacht om zijn naam aan te kondigen wanneer hij toestemming vraagt om binnen te komen. Men dient zich niet te gedragen als vele ongemanierde onwetenden, die, wanneer ze gevraagd worden wie ze zijn, antwoorden met: “Ik ben het” of “doe open”. Er is overgeleverd van Djaabir (moge Allah tevreden met hem zijn) dat hij op een dag om toestemming vroeg om bij de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) te komen, toen zei de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Wie is dit?” Toen zei Djaabir (moge Allah tevreden met hem zijn): “Ik ben het.” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Ik ben het!”, en het leek of hij hier niet van hield.” Moettafaqoen ‘Alayh.
2. Het groeten van degenen die bij de bijeenkomst aanwezig zijn met de Salaamgroet (Het zeggen van: Assalaamoe ‘Alaykoem, Assalaamoe ‘Alaykoem warah’matoellaah of Assalaamoe ‘Alaykoem warah’matoellaah wa barakatoeh) als dit geen invloed heeft op de mensen die er aanwezig zijn, doordat bijvoorbeeld door de Salaamgroet een les of een lezing wordt onderbroken. In de authentieke verzameling van Moesliem staat dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de Salaamgroet aan mensen gaf waardoor een slapende niet wakker zal worden en degene die wakker is niet daarmee gestoord zou worden.” Ook dient men te letten op een speciale groet die wij tegenwoordig veel zien, en dit is het groeten van alleen degenen die men kent en degene die men niet kent niet groet, en dit is op zich een teken van de Dag des Oordeels. Het leidt ook tot het opwekken van haat en afstandelijkheid. Voor degene die groet is het nog beter bij het groeten om te glimlachen zoals de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Het glimlachen naar je broeder is een liefdadigheid.” Overgeleverd door Aboe Daawoed in zijn Soenen.
Het zitten waar de eigenaar van het huis gebiedt!
3. Het zitten waar de eigenaar van het huis beveelt of waar de zitting eindigt. Het hoort niet voor een persoon om te gaan zitten voordat het hoofd van de zitting hem toestaat om te zitten en waar hij hem beveelt te zitten behalve als het een openbare zitting is. Men dient de regels van bijeenkomsten in acht te nemen, door niemand van zijn plaats te verwijderen. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Een persoon mag een andere niet van zijn zitplaats laten opstaan om in zijn plaats te zitten, maak ruimte voor elkaar en laat elkaar plaatsnemen.” Moettafaqoen ‘Alayh.
Het is ook af te raden om in het midden van de mensen te zitten (d.w.z. midden in de kring) en mensen van elkaar te scheiden, behalve als zij daar toestemming voor geven en om de juiste plaats te kiezen die je niet laat kleineren.
Daarom heeft Loeqmaan (vrede zij met hem) zijn zoon geadviseerd, zeggende: “Mijn lieve zoon, als je in de nabijheid van een persoon met macht komt te zitten, zorg ervoor dat je de ruimte naast hem vrijhoudt voor een andere persoon. Het kan zijn dat iemand bij hem komt die hij beter vindt dan jij en je dan verder van hem moet gaan zitten waardoor het minachtend tegenover je zal zijn.”
De bijeenkomsten waar kennis voorgedragen wordt, dienen gerespecteerd te worden!
4. Het zich goed gedragen tijdens bijeenkomsten waar kennis voorgedragen wordt. Deze dienen gerespecteerd en gewaardeerd worden. De selef (moge Allah tevreden met hen zijn) onderwezen de studenten om zich te gedragen in aanwezigheid van de geleerden. De zoon van al-Mahdie kwam en leunde met zijn rug tegen de muur aan en stelde Shariek een vraag, en deze laatste gaf geen gehoor totdat de zoon van Mahdie op zijn knieën ging en een vraag stelde en Shariek daarop een antwoord gaf en zei: “Kennis kan door degenen die erover beschikken niet verwaarloosd worden.” Al-Imaan Ah’mad zei ook: “Wij zijn bevolen om ons nederig te gedragen tegenover degenen waar we kennis van nemen.” Tot het zich goed gedragen in een zitting van kennis behoort: het weinig bewegen en het opletten tijdens de zitting, tevens dient men afstand te nemen van hardheid en onzedelijke woorden bij het spreken.
Het om toestemming vragen bij het willen verlaten van de bijeenkomst!
5. Het goed naar mensen luisteren en degene die spreekt niet onderbreken en hem laten blijken dat je weet waar hij het over heeft, behoort tot de islamitische etiquette van goedgemanierdheid. Toen de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bij de metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn) was, zaten zij rond om hem heen, alsof er vogels op hun hoofden zaten (dit is een uitdrukking waarmee bedoeld wordt dat zij heel erg weinig bewogen) en dit toont aan hoever zij gingen met het aandachtig luisteren naar de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) door weinig te bewegen, laat staan het onderbreken van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in zijn spreken. Toen ‘Oetbah Ibnoe Rabi’ah naar de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) kwam om hem over zijn da’wah te vragen, onderbrak de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) hem niet en zei (hij (Allah’s vrede en zegen zij met hem)) nadat ‘Oetbah klaar was met spreken: “Ben je nu klaar, o Aboe l-Walied?”
Kijk beste broeder en zuster hoe de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zich gedroeg, zelfs tegenover zijn vijanden!
Het goed luisteren naar anderen en hun niet onderbreken!!
6. Het om toestemming vragen bij het verlaten van de bijeenkomst en het groeten van de mensen met de Salaamgroet bij het weggaan. Er is overgeleverd door ‘Abdoellaah ibn ‘Oemar م dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Als een persoon onder jullie een broeder van hem bezoekt en bij hem komt te zitten, dient hij niet op te staan totdat hij hierom toestemming vraagt.” As-Sielsielah As-Sah’ieh’ah 182.
Er is ook door Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Als een persoon onder jullie naar een bijeenkomst gaat, dient hij te groeten met de Salaamgroet als hij er is en als hij wil opstaan (om weg te gaan), dan dient hij weer te groeten met de Salaamgroet…” Overgeleverd door Aboe Daawoed in zijn Soenen.
Tot slot, vergeet niet beste broeder en zuster de kaffaarah van de bijeenkomsten, dit is het verrichten van een authentieke smeekbede die overgeleverd is van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) waarbij hij (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Soebh’aanaka llaahoemma wa bieh’amdika, ash-hadoe allaa ielaaha iella anta astaghfieroeka wa atoeboe ielayk (Glorieus bent U, O Allah, alle lof behoort aan U, ik getuig dat er geen god is dan U. Ik vraag U om vergiffenis en ik keer mij tot U in berouw).”
En tot Allah is onze terugkeer.
Maandblad Wij Moslims, Jaargang 4, nr. 8