Bibliotheek

Beproevingen van Allah (de Verhevene)

Door Sheikh Khaalid H’oesayn, vertaald door Oght Rabi’a
5817 keer gelezen

Beproevingen van Allah (de Verhevene)

Alle lof zij Allah, de Heer der werelden. Allah’s zegeningen en vrede zij met de profeet Moh’ammed, zijn familie en metgezellen en iedereen die hun voetstappen volgt tot aan de Laatste Dag.

Allah (de Verhevene) zegt ons dat we beproefd zullen worden. Hij maakt ons ook duidelijk wat er van ons verwacht wordt wanneer we deze beproevingen ondergaan en wat onze beloning zal zijn als we succesvol zijn.

Allah (de Verhevene) zegt: “En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van vrees en honger en vermindering van bezittingen en levens en vruchten. Maar geeft verheugende tijdingen aan de geduldigen.  Degenen die wanneer een ramp hen treft, zeggen: “Voorwaar, Innaa lillaahi wa innaa ilayhi raadji’oen  (aan Allah behoren wij en voorwaar, tot Hem zullen wij terugkeren).”  Zij zijn degenen op wie de zegeningen van hun Heer neerdalen, en Barmhartigheid, en zij zijn degenen die de rechte Leiding ontvangen.” Soerat al-Baqarah (2), aayah 155-157.

De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Geen vermoeidheid, ziekte, onrust, zorgen of verdriet overkomen een moslim, zelfs niet het prikken van een doorn, zonder dat Allah zijn zonden erdoor uitwist.” Sah’ieh’ Al-Boekhaarie en Moeslim.

In een andere overlevering zegt de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Geen moslim wordt schade berokkend, al is het maar de prik van een doorn of erger, zonder dat Allah hem er zijn slechte daden voor uitwist en zijn zonden van hem afvallen als bladeren van een boom.” Sah’ieh’ Al-Boekhaarie.

De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft ook gezegd: “Wanneer Allah goed voor iemand wenst, beproeft Hij hem met moeilijkheden.” Sah’ieh’ Al-Boekhaarie.

De moslim kan beproefd worden met alle mogelijke moeilijkheden zoals ziekte, tekort aan inkomsten en ongehoorzaamheid van zijn kinderen enz. Feitelijk zijn de vele problemen die iemand kunnen overkomen ontelbaar. Dit gegeven bedoelde de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) toen hij zei: “Vermoeidheid, ziekte, onrust, zorgen, schade of verdriet....zelfs tot het prikken van een doorn.”

Wanneer deze moeilijkheden door de gelovige geduldig gedragen wordt, zijn ze een manier om Allah’s vergiffenis te verkrijgen alsook Zijn beloning.

Een ieder van ons wordt beproefd door Allah (de Verhevene). Hij beproeft ons allemaal op verschillende manieren. We moeten er niet van uit gaan dat de moeilijkheden die we ondergaan in dit leven een bestraffing is of een teken dat Allah (de Verhevene) ontevreden met ons is. Ook zouden we uit het succes en het plezier van anderen niet mogen afleiden dat dit tekenen zijn dat Allah (de Verhevene) tevreden met hen is of dat zij bevoorrecht zijn. Soms is juist het tegenovergestelde waar.

Allah (de Verhevene) maakt ons duidelijk dat alles in ons leven – het goede en het slechte - een beproeving voor ons is. Hoe zullen we handelen in de situatie die Allah (de Verhevene) voor ons bepaald heeft? Zullen we dankbaar zijn in voorspoed en geduldig in tegenspoed of zullen we arrogant en ongehoorzaam zijn? 

Allah (de Verhevene) zegt in zijn Edele Qor-aan: “Iedere ziel zal de dood ervaren en Wij stellen jullie op de proef met het slechte en het goede, als een beproeving, en tot Ons worden jullie teruggekeerd.” Soerat Al-Anbiyaa-e (21), aayah 35.

Allah (de Verhevene) zegt ook: “Weet dat jullie rijkdom en jullie kinderen slechts een beproeving zijn en dat een grote beloning bij Allah is.” Soerat Al-Anfaal (8), aayah 28.

Veel mensen beseffen niet dat ze net zo veel met het goede dat ze hebben, beproefd worden als met het slechte dat hen overkomt. Allah (de Verhevene) zegt: “Wat de mens betreft, wanneer zijn Heer hem op de proef stelt en hem aanzien geeft en hem genietingen schenkt, dan zegt hij: “Mijn Heer heeft mij geëerd.” Maar wanneer Hij hem beproeft en dan zijn voorzieningen beperkt, dan zegt hij: “Mijn Heer heeft mij vernederd.” Soerat Al-Fadjr (89), aayah 15-16.

Sommige mensen zijn gezegend door in een goed moslimgezin geboren en getogen te zijn, maar dan keren zij de Islaam hun rug toe, terwijl anderen geboren en getogen zijn in niet-moslimlanden bij ongelovige ouders en toch groeien zij op tot de beste moslims. 

We worden zowel met rijkdom als armoede beproefd. Als we rijk zijn, potten we onze rijkdommen dan op of geven we het uit in liefdadigheid? Zullen we het voor wettige doelen gebruiken of geven we het uit aan slechte zaken? Zullen we op Allah (de Verhevene) vertrouwen bij onze investeringen of zal onze hebzucht en angst onze rijkdom te verliezen ervoor zorgen dat we onze toevlucht nemen in onwettige middelen om het te behouden en te vergroten?

Als we arm zijn, zullen we dan tevreden en geduldig zijn en naar toegestane middelen zoeken om in ons onderhoud te voorzien of zullen we ons wenden naar onwettige middelen om aan onze behoefte te voldoen? Zullen we het feit accepteren dat Allah (de Verhevene) aan sommigen meer geeft dan aan anderen of zullen we haatdragend en rancuneus worden?

We worden zowel met gezondheid als met ziekte beproefd. Een man met goede ogen wordt beproefd met betrekking tot het gebruik ervan. Zal hij de zegen van zijn goede ogen voor een goed doel gebruiken of om naar onwettige zaken te staren? Zijn goede ogen kunnen hem naar de Hel brengen. 

Een blinde man wordt beproefd of hij zijn handicap geduldig zal dragen. Door zijn geduld in zijn aandoening kan hij een plekje in het Paradijs verdienen. Ons doel is het Hiernamaals en we worden allemaal beproefd.

Allah (de Verhevene) zegt: “Degene Die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht.” Soerat Al-Moelk (67), aayah 2.

We kunnen ook beproefd worden door anderen. We weten uit ervaring dat zelfs een klein kind kan lijden net als iemand die verstandelijk gehandicapt is, zodat hij de concepten van de Islaam niet kan begrijpen en wettelijk niet aansprakelijk is. Hoewel zo iemand de beproevingen niet ondergaat voor zichzelf, kan zijn toestand heel goed een beproeving zijn voor degenen die met hem te maken hebben. Hoe zullen ze hem behandelen? Zullen ze voor hem zorgen, hem respecteren en hem zijn rechten geven?

We kunnen misschien de wijsheid niet helemaal bevatten waarom Allah (de Verhevene) bepaalt wat Hij bepaalt voor ons of voor anderen van Zijn schepselen. Maar we moeten weten dat Allah alles in overeenstemming met Zijn Wijsheid doet en we moeten onze beproevingen geduldig dragen. Hij weet en wij weten niet. Uiteindelijk moeten we ons de Woorden van Allah (de Verhevene) in de Qoraan herinneren: “Hij kan niet over Zijn handelen ondervraagd worden, terwijl zij wel ondervraagd worden.” Soerat Al-Anbiyaa-e (21), aayah 23.

Wij Moslims Jaargang 5, nr. 4


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN