In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle
Waarlijk, wij danken Allah dat Hij ons heeft laten horen tot de Oemmah van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem); de enige Oemmah die het woord "beschaving" verdient.
Nadat Allah Geprezen en Verheven is Hij, de mens had geschapen, liet hij hem niet alleen, maar stuurde leiding om het geloof en de manieren van de mens te perfectioneren. Ja, wij Moslims hebben geleerd hoe we om moeten gaan met onze buren, onze ouders, kinderen, onze vrienden en vijanden, hoe we moeten lopen en spreken, hoe we moeten eten en drinken, hoe we daarna naar het toilet moeten, en ook zoiets belangrijks als hoe de vrouwen onder ons om moeten gaan met hun menstruatie. Dit is een van de vele bewijzen dat de ongeletterde Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) nooit zelf de bedenker kan zijn geweest van deze beschaving; zelfs de professor die zou zijn afgestudeerd aan de universiteit zou niet zo'n perfecte beschaving op alle punten compleet kunnen maken. Al zouden alle djinns en mensen bijeenkomen en hun kracht en kennis verenigen, dan nog zouden ze niet zoiets als de Qor’aan kunnen produceren.
Voor mijn zusters op deze site, maar ook voor de broeders die wellicht getrouwd zijn of nog onwetend zijn op dit punt, zal ik nu het punt van menstruatie onder jullie aandacht brengen, aangezien jullie er allemaal elke maand mee te maken krijgen.
Deel 1 van deze lessen over menstruatie, haal ik uit een boek, geschreven door Sheikh Mohammed ibn Saleh Al-'Othaymin, moge Allah hem genadig zijn.
1. De betekenis van de menstruatie.
In de Arabische taal betekent het woord "hayd" (menstruatie): het uitstromen en vloeien van iets. Volgens de Islamitische betekenis is het het bloed dat de vrouw op natuurlijke wijze verliest zonder een oorzaak van buitenaf tijdens bepaalde specifieke tijden, en het is daarom een natuurlijke bloeding die niet verbonden is aan een ziekte, wond, abortus of bevalling.
De kenmerken van deze vloeiing zijn duidelijk verschillend onder vrouwen, afhankelijk van hun algehele conditie, milieu en directe omgeving. De wijsheid hierachter is verbonden aan het feit dat wanneer het embryo in de baarmoeder is, het geen voedende stoffen kan ontvangen, zelfs niet van de meest genadevolle mens.
Allah, de Meest Verhevene en de Meest perfecte Schepper, schiep een speciale bloedsomloop die de voedende stoffen naar het embryo draagt via de navelstreng. Daarom stopt de menstruatie in de meeste gevallen en komt het zelden voor dat de vrouw (tijdens de zwangerschap) menstrueert.
2. De leeftijd waarop de menstruatie begint en eindigt.
Ten eerste: Is er een leeftijdsgrens ?
De menstruatie komt voor bij vrouwen tussen de 12 en 50 jaar, hoewel een vrouw, afhankelijk van haar conditie en milieu, het ook eerder of later kan krijgen. De 'oelemaa (geleerden) van de Islaam, moge Allah's Genade met hen zijn, verschillen van mening of er een specifieke leeftijdsperiode is, waarin de menstruatie zich voordoet, en over de aard van het bloed dat de vrouwen voor of na deze periode kunnen hebben.
Is haar bloed een menstruatie of een andere bloeding ?
Na te hebben verwezen naar de verschillende meningen over deze zaak, concludeerde Imaam Ad-daarimie:"Voor mij zijn ze allemaal verkeerd, omdat het criterium de aanwezigheid of de afwezigheid van het afgescheiden bloed moet zijn, ongeacht de leeftijdsgrens. En daarom moet dit soort bloed als "hayd" (menstruatie) worden beschouwd, en Allah weet het het beste."
Wat Ad-daarimie zei is het correcte standpunt, en dit is ook de keuze van Sheikh oel-Islaam Ibn Taimiyyah. Wanneer de vrouw het menstruatiebloed ziet, bevindt ze zich in een staat van "hayd", zelfs als ze jonger dan 9 of ouder dan 50 jaar is. Daarom gelden de regels die door Allah en Zijn Boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zijn opgelegd alleen wanneer hayd aanwezig is.
En deze regels meldden geen bepaalde leeftijd voor het beginnen en het eindigen van hayd. Vandaar dat het noemen van een specifieke leeftijd een bewijs vereist van de Qor’aan en de Soennah, en dit is niet beschikbaar.
Ten tweede: De tijdsduur van "hayd" (menstruatie):
Er bestaat veel meningsverschil onder de 'oelemaa over de tijdsduur waarin een vrouw haar hayd heeft. Sommige geleerden zeggen:"Er is geen beperking van het aantal dagen voor het bestaan van hayd, ofwel licht of hevig."
De geleerde Ibn 'Othaymin zegt:"Deze mening is dezelfde als die van ad-daarimie en het is de keuze van Sheikh oel-Islaam Ibn Taimiyyah. Het is de correcte mening omdat het bewezen wordt door bewijzen van de Qor’aan, de Soennah en goede analogie (Qiyaas):
-BEWIJS 1: Allah zegt in de Qor’aan (2:222): "Zij vragen jou omtrent de menstruatie. Zeg: dit is een schadelijk iets, blijft dus gedurende de menstruatie van de vrouwen weg en gaat niet tot hen in, totdat zij rein zijn."
Allah Geprezen en Verheven is Hij. maakte de reden achter onthouding van legale seksuele gemeenschap met de vrouw, het gebrek aan reinheid tijdens haar hayd (menstruatie), en niet het einde van een bepaalde tijdsduur, zoals een dag, een nacht, drie dagen, zelfs geen vijftien dagen. Dit is een bewijs dat de reden voor de hierboven gestelde regel door Allah ofwel de aanwezigheid van hayd is, ofwel haar afwezigheid.
-BEWIJS 2: Het is bevestigd door de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in Sahih Moeslim, dat toen hij aan zijn vrouw Aisha (ra) uitlegde wat te doen toen zij haar menstruatie kreeg na het aannemen van haar staat van "Ihraam" voor de 'Oemrah (=Ihraam is de staat van waarin verschillende zaken verboden worden nadat men de intentie en de kleding heeft gedragen voor de hadj of de 'oemrah): "Doe alles dat de pelgrim verondersteld wordt te doen, behalve dat je de tawaaf (rondgang) rond de Ka'bah verricht totdat je schoon bent (van je hayd)." Zij zei:"Op de dag van Nahr (10e dag van Dhoel Hidja) was ik schoon."
Ook in een ander authentiek boek van ahadieth (Sahih Al-Boekhaarie), wordt er verteld dat de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) tegen Aisha zei: "Wacht tot je schoon bent van je menstruatie en ga dan naar at-Tan'iem (een plaats in Mekka), neem Ihraam aan (en na het verrichten van de 'oemrah) vergezel ons op die en die plaats."
Dus de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) maakte duidelijk dat de reden dat Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) verhinderd werd de rituelen van de Hadj te verrichten, haar staat van onreinheid was en niet een specifieke periode voor de duur van haar menstruatie. Dit geeft aan dat de Islamitische wetgeving betreffende dit punt verbonden is aan de aanwezigheid of afwezigheid van menstruatie.
-Bewijs 3: Schattingen en details die door sommige juristen (foeqahaa) zijn gegeven wat betreft de leeftijd waarop de menstruatie begint en eindigt, zijn niet aanwezig in Allah's Boek en in de Soennah van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Als het verplicht was deze schattingen te begrijpen en ze te gebruiken in de aanbidding van Allah, dan zouden Allah en Zijn Boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ze duidelijk aan iedereen bekend hebben gemaakt. Dit gezien het belang van de Islamitische wetgeving die vele aspecten van aanbidding van Allah beheerst, en die afhangen van de staat van menstruatie. Bijvoorbeeld de Salaah (gebed), het vasten, trouwen, scheiden, erven en andere zaken. Allah Geprezen en Verheven is Hij. heeft Zijn religie van Islaam voltooid en Zijn gunsten aan de gelovigen vervolmaakt, zoals Hij heeft gezegd in Soera an-Nahl (16:89): "En Wij hebben het Boek neergezonden naar jou (O Moehammed) en alles uitgelegd."
En in Soera Yoesoef (12:111) kunnen we lezen: "Het (de Qor'aan) is niet een verzonnen verhaal, maar een bevestiging van wat ervoor was geweest, een gedetailleerde uitleg van alles en een leiding en een genade voor de gelovigen."
Aangezien er echter niets van deze schattingen in het Boek van Allah en in de Soennah van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) staat, werd het duidelijk dat men ze buiten beschouwing kan laten. In feite, moet de overweging (zoals hierboven bewezen) worden bepaald door de aanwezigheid of afwezigheid van menstruatiebloed. Uit de discussie over deze kwestie kun je opmaken dat Islamitische regels alleen bevestigd kunnen worden door een bewijs van het Boek van Allah of de Soennah van de Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) of een bekende Idjmaa (=Overeenstemming tussen grote geleerden) of goede Qiyaas.
Sheikh oel-Islam ibn Taimiyyah zei in een van zijn basisregels:"En zo is de naam:"Hayd".
Allah Geprezen en Verheven is Hij. heeft er vele regels in het Boek en de Soennah op gebaseerd en Hij gaf ons geen "schatting" wat betreft haar kortste of langste periode. Hij specificeerde ook niet de tijd waarop de vrouw tussen welke van haar menstruaties ook als schoon wordt beschouwd, hoewel in de oemmah deze kwestie het meest voorkomt. Taalkundig kenmerkt de naam "hayd" niet een schatting of iets dergelijks. Dus iedereen die een bepaalde tijdsbeperking voor hayd schat, neemt een standpunt in dat niet in overeenstemming is met het Boek en de Soennah."
-De hayd van een zwangere vrouw;
In de meeste gevallen stopt hayd tijdens de zwangerschap. Imaam Ahmed, moge Allah's Genade met hem zijn, zei:"Vrouwen zijn in staat te herkennen wanneer ze zwanger zijn; (namelijk) als hun hayd stopt."
Als de zwangere vrouw het bloed kort voor de bevalling (2 of 3 dagen) gepaard ziet gaan met weeën, dan wordt het beschouwd als "nifass" (=de bloeding na de bevalling). Als het bloed wordt gezien als vervroegd (geruime tijd) voor haar bevalling, of kort voorafgaande aan de bevalling, maar niet gepaard gaande met weeën, is het geen nifass.
In dit geval rijst de vraag of het als hayd (menstruatie) beschouwd kan worden, en dus alle regels van toepassing zijn die gelden voor hayd, of niet.
Er bestaat meningsverschil onder de geleerden over deze kwestie. De juiste mening is echter dat dit soort bloed hayd-bloed is. De reden hierachter ligt in de algemene regel dat "Het bloed dat door een vrouw wordt afgescheiden een hayd-bloeding is, zolang er geen reden is die dit wijzigt. Er is niets in het Boek van Allah en in de Soennah dat er op wijst dat een zwangere vrouw geen hayd kan hebben.
Dit is de mening van Imaam Malik, Imaam Ash-Shafi'ie, Imaam Ahmed en Ibn Taimiyyah.
Alle regels die de normale hayd bepalen zijn dus van toepassing op de menstruatie van een zwangere vrouw, behalve in twee gevallen:
A.) SCHEIDING; Het is bekend dat wanneer men van een niet zwangere vrouw wil scheiden, dit moet plaatsvinden tijdens haar "’Ieddah"(voorgeschreven wachtperiode). Dit betekent in een reine staat zijn waarin haar man geen seksuele omgang met haar heeft gehad, of wanneer het bekend is dat zij zwanger werd en niet terwijl ze in haar hayd is, omdat dit in de Islaam onwettig is. Allah Geprezen en Verheven is Hij. heeft gezegd, in Soerat At-Talaaq (65:1): "Wanneer jullie van jullie vrouwen scheiden, scheidt dan van hen met hun iddah."
Wat betreft de zwangere vrouw; haar ‘ieddah is haar zwangerschapsperiode, of ze nu menstrueerde of niet. Dus haar scheiding is afhankelijk van het beëindigen van haar zwangerschapsperiode, en heeft niets te maken met haar hayd.
B.) DE ‘IEDDAH; De ‘Ieddah van de zwangere vrouw eindigt met haar bevalling of ze nu menstrueert of niet, aangezien Allah Geprezen en Verheven is Hij. zegt, in Soera At-Talaaq (65:4): "En voor diegenen die zwanger zijn, hun wachtperiode is tot zij bevallen zijn."
Veranderingen die kunnen optreden in de menstruatie;
Er zijn vele soorten veranderingen die invloed hebben op de menstruatie;
-Ten eerste: Toename of afname. Dat wil zeggen: een periode die normaal zes dagen duurt, gaat nog een dag door, of een periode die normaal zeven dagen duurt en op de zesde dag al stopt.
-Ten tweede: Vervroeging of vertraging. Dit betekent: een vrouw die normaal haar periode aan het eind van iedere maand heeft, nu plotseling menstrueert aan het begin van de maand, of omgekeerd. Geleerden verschillen van mening over de religieuze bepalingen betreffende deze twee situaties. De juiste mening is dat wanneer zij ook bloed ziet, ze ook menstrueert, en wanneer ze schoon wordt, ze in een staat van reinheid is, ongeacht of er sprake was van een toename, afname, vervroeging of vertraging van haar menstruatieperiode. Dit is omdat de toepassing van de regels over "hayd", zoals in de eerdere lessen beschreven, afhangt van het werkelijk aanwezig zijn van hayd-bloed.
-Ten derde: Geelachtige afscheiding (dat eruit ziet als gelige pus) of "koedrah", een afscheiding die tussen gelig en zwart inzit. Als dit optreedt tijdens de hayd-periode, of direct erna, of voor de staat van tahaara (reinheid) dan moet het worden beschouwd als hayd met alle regels die op hayd van toepassing zijn. Als deze afscheidingen optreden na de staat van tahaara, dan is het geen hayd, met als bewijs deze volgende uitspraak van Oem Atiyah (moge Allah tevreden met haar zijn:
"We beschouwden de "koedra" (gelige afscheiding) na het rein zijn, nooit als iets van belang (=als menstruatie)." - Overgeleverd in Sahih Aboe Dawoed.
Hetzelfde werd door Al-Boekharie overgeleverd, zonder de woorden "na het rein zijn". Imaam Al-Boekhaarie rangschikte deze hadieth echter onder het hoofdstuk met de titel "Gelige afscheiding gedurende de dagen tussen de menstruatieperioden". Hij baseerde dit op een andere hadieth, overgeleverd door Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) in hetzelfde hoofdstuk, getiteld "Het begin en het eind van de menstruatieperiodes".
"Sommige vrouwen stuurden een lapje katoen met sporen van gelige afscheiding naar Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) (voor de uitspraak of zij wel of niet schoon waren geworden) en Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) zei:"Haast je niet tot je al-Qassatal baydaa' ziet (=witte afscheiding van de baarmoeder; het lapje katoen zal dan wit zijn)." Hiermee bedoelde zij de volledige verdwijning van de menstruatie."
-Ten vierde: Het niet voortzetten van de menstruatie, zodat bloed op de ene dag vloeit en op de andere dag stopt. Er zijn twee omstandigheden die met dit type verbonden zijn:
(1) Dit ophouden gebeurt de hele tijd. In dit geval wordt dit bloed beschouwd als een bloeding van "istihaadah", en zijn alle regels van "istihaadah" van toepassing.
("istihaadah" = de vaginale bloeding van een vrouw die niet stopt, of het stopt slechts voor een korte periode, zoals een dag of 2 per maand).
(2) Het "ophouden" gebeurt alleen soms, en er is een periode van tahaara (reinheid/schoon zijn). Geleerden verschilden van mening over deze periode van schoon zijn. Is het werkelijk een periode van "tahaara", waarbij de wetten van hayd niet van toepassing zijn, of is het een deel van de hayd ?
Volgens Imaam ash-Shafi'ie, Ibn Taimiyyah en Imaam Aboe Hanifa, is deze periode een deel van de hayd, omdat "qassatal baydaa'" niet is gezien en als het als tahaara zou worden beschouwd, zal er moeilijkheid en ontbering voor vrouwen zijn. Dit is zeker tegen de essentie van de Islamitische principes. Aan de andere kant is de meest bekende mening van de Hanbalie-madhhab dat bloedvloeiing "hayd" is, en de staat van reinheid is tahaara, behalve als de twee perioden samen de "langste periode van hayd" overschrijden (die volgens deze madhhab 15 dagen is). Bloedvloeiing na deze uiterste limiet wordt beschouwd als "istihaadah". De schrijver van "Al-Moeghnie" (een boek dat de fiqh van de Hanbalie-madhhab beschrijft) zei:"Als het bloed voor minder dan een dag stopt, kan de staat niet als "tahaara" beschouwd worden, behalve als zij een duidelijk bewijs ziet. Bijvoorbeeld dat haar vloeiing stopt aan het eind van de menstruatie, of zij ziet de qassatal baydaa'.
Ibn 'Oethaymien zegt hierover: "Het hierboven genoemde in de Moeghnie is de middenweg in vergelijking met de twee hiervoor genoemde meningen, wallahoe 'alem (en Allah weet het beste)."