Het Arabische woord Oeloem houdt zowel kennis als wetenschap in. En enkel in de Islam worden deze beschouwd als samenzijnden en niet als begrippen in strijd met elkaar.
Dit is de reden waarom de erg rijke bijdrage van moslimwetenschappers en geleerden zoals El-Gabir, El-Razi, El-Beroeni, Omar El-Chayam, Ibn-Sina, Ibn-Roeshd etc., in de begindagen van de Islam op het gebied van biologie, wiskunde en wenswetenschappen ongeëvenaard blijft.
Er zijn talrijke koranverzen over al deze takken van wetenschap, het milieu en het reizen in de ruimte inbegrepen.
De koran zelf wordt beschouwd als de beste bron voor wetenschappelijke informatie. Zelfs door niet-moslims zoals Maurice Buchailley, George Sareton, Bernard Shaw, en anderen.
Overigens de allereerste openbaring van Allah aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem) betrof kennis en het onderwijzen ervan d.m.v. de pen: Lees voor in de naam van jouw Heer die heeft geschapen. Geschapen heeft Hij de mens uit een bloedklonter. Lees voor! Jouw Heer is de edelmoedigste, die onderwezen heeft met de pen.(96:1-4).
Dus is de Islam niet alleen een natuurlijke maar ook een wetenschappelijke religie voor het mensenbestaan.
De nadruk ligt dus op het verwerven van kennis op alle gebieden om in het voordeel van de mensheid gebruikt te worden en niet ter vernietiging, perversiteit of oproer van deze mensheid.
Een overlevering van de profeet (vrede zij met hem ) zegt: “Het verwerven van kennis is een verplichting voor iedere moslim”.