Bibliotheek

. Een aantal fatawa over Valentijnsdag

Fatwa van Sheikh drs. ‘Abdoellaah Al-Faqeeh

Vraag:  Sheikh, Assalam Alaikoem warahmatoellaahie wa barakatoeh, er zijn mensen die Valentijnsdag vieren, wat is uw mening hierover..?

Alle Lof zij Allah, de vredesgroeten en prijzingen van Allah zijn met de boodschapper van Allah en met zijn familieleden en metgezellen, voorts:

Het vieren van wat 'het feest der liefde' (d.w.z. Valentijnsdag) genoemd wordt is niet toegestaan, zoals het eveneens niet toegestaan is om andere feesten van ongelovigen te vieren. De reden voor dit verbod is het feit dat men anders de ongelovigen gaat imiteren en nadoen. Er is vastgesteld dat de profeet (Allah’s vredesgroeten en prijzingen zij met hem) heeft gezegd: “Degene die een volk nadoet behoort tot hen.”, zoals vermeld staat in Soennah Aboe Daawoed van Ibn ‘Omar (moge Allah tevreden met hem zijn). Dit verdoemde feest behoort tot de slechtste feesten die zij vieren, omdat men zoals bekend de onzedelijkheid viert. Het vieren van dit feest bevat naast een goedkeuring van het deelnemen aan de ongelovigenfeesten ook nog een ander aspect en dat is dat men de weg naar de ondergang goedkeurt.

En Allah weet het beste

Sheikh drs. ‘Abdoellaah Al-Faqeeh

 

Fatwa van Sheikh Mohammed Ibn Saalih’ Al-Oethaymien

Zijne eminentie heeft een uitspraak gedaan over een gelegenheid, dat de laatste tijd wijdverspreid is geraakt, namelijk de viering van Valentijnsdag. Een feestdag, dat zijn oorsprong vindt in het christelijke geloof en dat hedendaags voornamelijk bij vrouwelijke studenten hoog in vaandel staat. Op deze feestdag dragen zij rode kleding en schoenen en wisselen met anderen rode bloemen uit. Wij horen graag van u het islamitische oordeel, betreffende het vieren van dergelijke feesten en tevens uw advies aan moslims over zulke zaken. 

De Sheikh (moge Allah hem genadig zijn) antwoordde en zei: “Het vieren van het feest der liefde (Valentijnsdag) is niet toegestaan wegens een aantal redenen: 

1. Het is een innovatie dat tevens geen grondslag heeft in de Shari’a.

2. Het roept op tot onwettige liefde. 

3. Het is een aanleiding voor het hart om zich met dergelijke nederige zaken bezig te houden, hetgeen zeker tegenstrijdig is met de weg van de weg van de vrome voorgangers (moge Allah tevreden met hen zijn). 

Op deze dag is het niemand toegestaan dit feest te vieren, op welke wijze dan ook, ongeacht het feit of dit in de vorm van voedsel, drank, kleding, geschenken of iets anders is. 

Het is de moslim verplicht om trots te zijn op zijn religie, en men dient zich niet te gedragen als een overloper, die iedere balkende volgt. Ik vraag Allah de Verhevene om de moslims toevlucht tot hem te geven tegen de fietan, zowel de openbare als de geheime vormen ervan. Ik vraag Allah tevens om ons te beschermen met zijn bescherming en succes." 

Door: Mohammed Saalih’ Al-’Othaymien 05.11.1420 h

We vragen Allah om ons de waarheid als waarheid duidelijk te maken en de dwaling als dwaling duidelijk te maken en ons hier ver weg van te houden.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN