Bibliotheek

. De betekenis van Thaaghoet en de soorten leiders

Weet, moge de Barmhartigheid van Allah de Verhevene op je neerdalen, dat het eerste wat Allah aan de zoon van Adam heeft bevolen is het ontkennen van Thaaghoet en het geloven in Allah. Het bewijs is dat Allah zei: “En voorzeker, Wij hebben aan iedere Oemmah (gemeenschap, natie) een boodschapper gezonden (die zei): “Aanbidt (alleen) Allah en houdt afstand van de Thaaghoet (valse afgoden, etc.).” Soerat An-nah’l (16), aayah 36.

De betekenis van ongeloof en ontkenning van Thaaghoet is dat je moet geloven in de ongeldigheid, vruchteloosheid en valsheid van het aanbidden van iemand anders dan Allah, verwaarloos deze valsheid, verafschuw het, veroordeel de aanhangers van deze valsheid tot ongelovigen en heb afkeer tegen hen.

De betekenis van het geloven in Allah is dat je gelooft dat Allah de Enige Ware God is Die het recht heeft om aanbeden te worden zonder partners met Hem te vereenzelvigen of Hem deelgenoten toe te kennen. Je dient alle vormen van aanbidding zuiver voor Hem te verrichten,  en daarnaast aanbidding van andere goden die naast Allah worden aanbeden ontkennen. Verder dien je de oprechten lief te hebben en loyaal te zijn. Je dient de aanhangers van polytheïsme te haten en afkeer tegen hen te hebben. Dit is de religie van Ibraahiem (Allah’s vrede zij met hem), degene die zich hiervan afzondert maakt een dwaas van zichzelf. 

Dit is het goede voorbeeld voor ons dat ons door Allah de Verhevene verteld is in de Qor-aan, waarbij Hij zegt: “Waarlijk, er was voor jullie een goed voorbeeld in Ibrahim en degenen die met hem waren, toen zij tot hun volk zeiden: “Wij zijn niet verantwoordelijk voor jullie en voor wat jullie naast Allah aanbidden. Wij geloven jullie niet en er is tussen ons en jullie vijandschap en haat ontstaan, voor altijd, tot  jullie in Allah, de Enige geloven.” Soerat Al-Momtah’anah (60), aayah 13.

Thaaghoet is een algemene uitdrukking voor datgene wat aanbeden wordt naast Allah en die dit toelaat, dit met de tevredenheid om aanbeden en gehoorzaamd te worden naast Allah in zaken die ongehoorzaamheid betekenen aan Allah en Zijn boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem). 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN