Bibliotheek

. Koefr (ongeloof) bestaat uit twee categorieën

Al-Koefr Al-Akbar (groot ongeloof). Deze laat mensen buiten de Islaam treden. Het bestaat uit vijf verschillende soorten: 

1. Ongeloof door ontkenning, zoals Allah de Verhevene zegt: “En wie is er onrechtvaardiger dan wie er een leugen over Allah verzint of de Waarheid loochent wanneer die tot hem is gekomen. Is de Hel niet de plaats voor de ongelovigen?” Soerat Al-‘ankaboet (29), aayah 68.

2. Ongeloof door arrogantie en afkeer, verenigt met erkenning van de waarheid, zoals Allah de Verhevene zegt: “En toen Wij tot de engelen zeiden: “Buigt jullie voor Adam,” toen bogen zij, behalve Iblis (de satan). Hij weigerde en was hooghartig en hij werd één van de ongelovigen (ongehoorzaam aan Allah).” Soerat Al-Baqarah (2), aayah 34.

3. Ongeloof door twijfel, die ook wel Koefr ad-dan (ongeloof door wantrouwen en scepticisme) wordt genoemd. Het bewijs hiervoor is dat Allah de Verhevene zegt: “En hij ging zijn tuin binnen en hij deed zichzelf (in staat van trots en ongeloof) onrecht aan: “Ik denk niet dat die (tuinen) ooit zullen vergaan. En denk niet dat het Uur der Opstanding ooit zal plaatsvinden, en zelfs al zal ik tot mijn Heer teruggebracht worden (op de Dag des Oordeels): ik zal ervoor zeker een betere plaats van terugkeer vinden.” Zijn (gelovige) gesprekspartner zei, toen hij met hem in gesprek was, tot hem: “Geloof jij niet in Degene Die jou van aarde geschapen heeft, vervolgens uit een druppel sperma, en jou ten slotte tot mens vormde? Maar wat mij betreft: Allah is mijn Heer en ik ken mijn Heer niet één deelgenoot toe.” Soerat Al-Kahf (18), ayaat 35-38.

4. Ongeloof door veronachtzaming, het bewijs hiervoor is dat Allah de Verhevene zegt: “…En degenen die niet geloofden, zij wendden zich af van dat waar zij voor gewaarschuwd werden.” Soerat Al-Ah’qaaf (46), aayah 3.

5. Ongeloof door hypocrisie. Allah de Verhevene zegt: “Dat is omdat zij geloofden en daarna ongelovig werden, waarna hun harten verzegeld werden, zodat zij niet begrijpen.” Soerat Al-Moenaafieqoen (63), aayah 3

De tweede soort koefr is Al-Koefr Al-Asghar (kleine koefr), de kleine koefr laat degene die het begaat niet buiten de Islaam treden. Het is de ondankbaarheid, zoals Allah de Verhevene zegt: “En Allah geeft een voorbeeld: een veilige en rustige stad had haar voorzieningen overvloedig van iedere plaats gekregen en was toch ondankbaar voor de gunsten van Allah. Allah deed haar honger en angst proeven wegens wat zij plachtten te bedrijven.” Soerat An-nah’l (16), aayah 118.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN