Bibliotheek

. Tawh’ied bestaat uit drie categorieën

1. Tawh’ied Ar-Roeboebieyyah (eenheid van Heerschappij).

Ook al geloofden de afgodendienaren in de tijd van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) hier in, zij behoorden niet tot de islamitische gemeenschap. Sterker nog, de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bestreed hen. Hij (Allah’s vrede en zegen zij met hem) maakte hun levens en bezittingen schendbaar. Tawh’ied Ar-Roeboebieyah is de verklaring van Allah’s eenheid in al Zijn Handelingen, zoals in het volgende vers staat: “Zeg: “Wie schenkt jullie voorzieningen uit de hemel en de aarde,” of: “Wie heeft macht over (het scheppen van) het horen en het zien en wie brengt het levende voort uit het dode en wie brengt het dode voort uit het levende, en wie verordent het bestuur?” Zij zullen zeggen: “Allah.” Zeg dan: “Zullen jullie Allah’s straf niet vrezen (voor het toekennen van deelgenoten aan Allah in de aanbidding tot Hem).” Soerat Yoenoes (10), aayah 31. Er zijn vele verzen over dit onderwerp in de Qor-aan, maar wij hebben er maar één geciteerd ter verduidelijking.

2. Tawh’ied Al-Oeloehieyyah (eenheid in de aanbidding tot Hem). 

Dit is datgene dat al eeuwenlang controversieel is tot het heden. Tawh’ied Al-Oeloehieyyah is de erkenning van de eenheid van Allah door middel van de handelingen die tot de aanbidding behoren, zoals: het verrichten van smeekbedes, afleggen van eden, het offeren van dieren, hoop hebben op Hem, angst hebben voor Hem, vertrouwen op Hem, verlangen naar Hem, ontzag hebben voor Hem, het tonen van berouw aan Hem etc. Elk van deze wordt ondersteund met bewijzen vanuit de Qor-aan.

3. Tawh’ied ‘Al-Dhzaat wal asmaa-e was-sifaat (eenheid van Allah’s lichaam, Zijn Namen en Eigenschappen) (dit betekent het bevestigen van alle Goddelijke Namen en Eigenschappen van Allah in dezelfde betekenis zoals ze genoemd zijn in de Qor-aan en Soennah, zonder af te wijken van de ware betekenis, of deze proberen te veranderen, ze te vergelijken met menselijke eigenschappen of af te schaffen):

Allah de Verhevene zegt: “Zeg (O Mohammed): “Hij is Allah, de Enige. Allah is de Enige van Wie al het geschapene afhankelijk is. Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt. En niet één is aan Hem gelijkwaardig.” Soerat Al-ikhlaas (112), aayah 1-4. Allah de Verhevene zegt ook: “En aan Allah behoren de Schone Namen, roept Hem daarmee aan en verlaat degenen die misbruik van Zijn Namen maken; zij zullen worden vergolden voor wat zij plachten te doen.” Soerat Al-A’raaf (7), aayah 180. En Hij zegt ook: “…Niets is aan Hem gelijk. En Hij is de Alhorende, de Alziende.” Soerat As-shoera (42), aayah 11.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN